Budou čtyři stupně nad nulou stačit? Krym chce Rusům nahradit Egypt

Ruští turisté v Egyptě

Ruští turisté v Egyptě Zdroj: ctk/AP

Krym, který loni v březnu zabralo Rusko Ukrajině, je připraven stát se alternativou egyptských letovisek. Prohlásil to dnes šéf anektovaného poloostrova Sergej Aksjonov. Současně nařídil úřadům postarat se o to, aby ubytování ruských turistů na Krymu nezaostávalo cenou a kvalitou za rekreací v Egyptě a v Turecku.

„Není vůbec jasné, jak krymská Jalta, kde se v lednu průměrná teplota pohybuje jen čtyři stupně nad nulou, dokáže soupeřit s egyptským letoviskem Šarm aš-Šajch (s průměrnou lednovou teplotou 20 stupňů Celsia),“ poznamenal server Newsru.com.

Po připojení Krymu k Rusku počet turistů během sezony, která na poloostrově trvá jen přes letní měsíce, výrazně klesl. Podle ruských médií Krym se zanedbanou a zchátralou infrastrukturou notně zaostává za nabídkou jiného černomořského letoviska Soči, kde se mohutně investovalo kvůli loňské zimní olympiádě.

Nyní však ruské úřady na pokyn prezidenta Vladimira Putina zakázaly létat do Egypta, než se objasní tragédie pádu ruského letadla s 224 oběťmi. Kromě návratu asi 80 tisíc ruských turistů od Rudého moře je nutné také vyřešit problém s přibližně 140 tisíc již zakoupenými zájezdy do Egypta. Asi čtvrtina těchto klientů je podle vládního protikrizového štábu ochotna změnit destinaci.

Optimální klima pro podzimní odpočinek

„Až dosud není známo o nikom, kdo by místo zrušené dovolené v Egyptě chtěl odpočívat na Krymu,“ poznamenal server Newsru.com. Naprosté většině klientů nabízejí cestovní kanceláře místo Egypta dovolenou v Turecku, popřípadě na Kypru. Nicméně krymský ministr lázeňství a turistiky Sergej Strelbickij ohlásil Aksjonovovi, že místní podniky jsou s to postarat se o turisty, kteří dají přednost Krymu.

„Jižní pobřeží Krymu se díky suchému subtropickému klimatu optimálně hodí pro podzimní odpočinek, celkové ozdravení i prevenci a léčbu řady onemocnění,“ prohlásil s tím, že na poloostrově je 262 hotelů a sanatorií, jakož i 37 krytých bazénů. A v některých hotelech prý již dokonce funguje obsluha typu „all inclusive“.