"Budoucí kancléř" Röttgen opouští vládu Merkelové

Norbert Röttgen

Norbert Röttgen

Norbert Röttgen, německými médii přezdívaný "korunní princ" kancléřky Angely Merkelové, odchází z funkce spolkového ministra životního prostředí. Oznámila to dnes na mimořádné tiskové konferenci sama Merkelová. Z berlínské vlády tak odchází další uvažovaný nástupce nejmocnější německé političky.

Röttgenův konec ve vládě je zřejmě reakcí na debakl kancléřčiny Křesťanskodemokratické unie (CDU) v nedělních ostře sledovaných volbách v Severním Porýní-Vestfálsku, v nichž CDU pod Röttgenovým vedením dosáhla historicky nejhoršího výsledku.

Ministr ihned po volbách složil funkci předsedy stranické organizace v této nejlidnatější spolkové zemi, které je centrem německého průmyslu.

Merkelová k Röttgenové odchodu pouze krátce uvedla, že dnes požádala prezidenta Joachima Gaucka, aby ministra uvolnil z úřadu. Důvody jeho odchodu nijak nevysvětlila. V německých médiích se ale spekuluje, že jej kancléřka „vyhodila“ nebo přinejmenším přiměla k demisi. Agentuře DPA to potvrdil i zdroj z koaličních kruhů, podle něhož šestačtyřicetiletý politik funkci odmítl opustit dobrovolně.

Na to, že Röttgen v případě volební prohry pravděpodobně riskuje mnohem více, než jen svou pozici v Severním Porýní-Vestfálsku, upozornil již před několika měsíci deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Už loni vládu opustil další politik CDU a tehdejší ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg, o němž se také hovořilo jako možném kandidátovi na příštího kancléře. Populární bavorský politik musel z vlády odejít po skandálu s opsanou doktorskou prací. K uvažovaným nástupcům Merkelové se řadil také nedávný německý prezident Christian Wulff, jemuž se zase stalo osudným podezření ze zneužití funkce v době, kdy stál v čele zemské vlády v Dolním Sasku. Wulff rezignoval letos v únoru.

Za Röttgenova nástupce ve vládě Merkelová navrhla vlivného parlamentního předáka CDU a dalšího ze svých blízkých spolupracovníků Petera Altmaiera.