Buffett: Stav ekonomiky USA se lepší, dluhopisy Applu mě nezajímají

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: ctk

Stav ekonomiky Spojených států se postupně zlepšuje, mimo jiné k tomu přispívají opatření tamní centrální banky (Fed). V rozhovoru s finanční televizí CNBC to řekl uznávaný americký investor Warren Buffett. Upozornil ale, že nízké úrokové sazby, které jsou důsledkem snahy Fedu o podporu ekonomiky, učinily z dluhopisů "hroznou investici". Buffett dodal, že ho proto nezajímá ani chystaná historicky první emise dluhopisů Applu.

Americká ekonomika nyní podle Buffetta těží z oživení v oblastech, kterým se dříve dařilo špatně, zejména ve výstavbě domů. „Ekonomika jde kupředu, ale pozvolným tempem. Poptávka oživuje, ale pomalu,“ řekl Buffett, jehož investiční společnost Berkshire Hathaway o víkendu ohlásila více než padesátiprocentní nárůst čtvrtletního zisku.

Americká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu vzrostla o 2,5 procenta. Tempo růstu tak výrazně zrychlilo z 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku, přesto zaostalo za očekáváním analytiků.

Není třeba se bát toho, že jsou akcie blízko rekordních maxim

Buffett rovněž varoval před investicemi do dluhopisů, jejichž ceny teď rostou kvůli poklesu úrokových sazeb. Jakmile se vývoj otočí, mohou podle něj investoři utrpět rozsáhlé ztráty.

„Dluhopisy jsou nyní hroznou investicí. Situace se v určitou dobu změní, a lidé by pak mohli u dlouhodobých dluhopisů přijít o spoustu peněz,“ řekl Buffett. Upozornil, že akcie mají, na rozdíl od dluhopisů, „rozumné ceny“. Investoři by se podle Buffetta neměli obávat, že se hlavní akciové indexy pohybují v blízkosti rekordních maxim.

Buffett se vyjádřil i k největšímu úpisu firemních dluhopisů v historii, kdy Apple prodal bondy za 17 miliard dolarů. Slavný investor prý zájem neměl – ani korporátní dluhopisy zavedené firmy podle něj nejsou prosty rizik. „Nezpochybňuji pozici Applu jako technologického gigantu, ale nekupujeme žádné firemní dluhopisy. Ne při současných výnosech,“ uvedl pro Buffett pro Bloomberg.

Buffett je podle agentury Reuters čtvrtým nejbohatším člověkem na světě. Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway sídlí v Omaze, odkud Buffett své investice také řídí. Díky dlouhé sérii velmi dobrých výsledků, jehož dosahovala Berkshire Hathaway, si Buffett v minulosti vysloužil přezdívku věštec z Omahy.