Bulharský dav podpálil dům romského barona

Bulharská policie hlídá sídlo "cara Kira" v Katunici

Bulharská policie hlídá sídlo "cara Kira" v Katunici Zdroj: CTK

Podobné scény jako v severočeském Varnsdorfu se v pondělí večer odehrály v Sofii, Plovdivu, Varně a dalších bulharských městech. Proti příslušníkům romské, ale i turecké menšiny přišly protestovat stovky většinou mladých lidí, kteří se svolali pomocí sociální sítě facebook. V některých městech byly protesty poklidné, jinde se zvrhly v násilné srážky s policií. Celkem bylo zadrženo asi 100 osob.

Na počátku nepokojů byla smrt bulharského mladíka, kterého v pátek večer přejel člen romské komunity v jihobulharské vesnici Katunica. Rozzuření obyvatelé vesnice se pak vydali na trestnou výpravu a pochodněmi zapalovali auta a nakonec i sídlo domnělého viníka – romského „cara“ Kirila Raškova. Devatenáctiletého Angela Petrova totiž přejel jeden z Raškovových řidičů, Simeon Yosifov.

O víkendu se pak nepokoje pomocí facebooku rozšířily do velkých měst po celém Bulharsku. Stovky většinou mladých lidí, mezi nimiž bylo podle policie mnoho nezletilých a fotbalových fanoušků, se vydaly na protiromské demonstrace. V některých městech se demonstrující snažili dostat do lokalit obývaných Romy, podobně jako tomu bylo u pochodů v severočeském Šluknovském výběžku.

Situaci se snažil uklidnit i bulharský premiér Bojko Borisov. Smrt mladíka v Katunici podle něj není možné vnímat jako rasový, ale jako kriminální čin. Nespokojení lidé si podle místních médií stěžovali na dvojí standardy v přístupu policie, podobně jako demonstranti na Šluknovsku.

Na rozdíl od Šluknovska, u původu bulharských nepokojů stojí postava romského rodového předáka Kirila Raškova. Devětašedesátiletý Raškov, přezdívaný „car Kiro“, byl už za komunistického režimu několikrát obviněn z nelegálních obchodů s valutami a se zlatem. Romský baron Raško podle místních nelegálně obchoduje s alkoholem a policie s jeho trestnou činností nic nedělá.

Devatenáctiletého Angela Petrova přejel jeden z příbuzných „cara Kira“ poté, co se na facebookovém profilu jednoho z Raškových vnuků objevila zpráva „Ten, kdo je můj nepřítel, zemře při autonehodě“.
Yosifov, který seděl za volantem smrtícího minibusu, v úterý řekl soudu, že „si myslel, že narazil do psa“. Soudci ale dali za pravdu svědkům, podle kterýc Yosifov najel na mladíka úmyslně.

„Na dně tohoto konfliktu je dvojí standard aplikovaný vůči příslušníkům nedotknutelné oligarchie a kriminálního světa,“ řekl kanálu 24 Hodin denně sociální antropolog Haralan Alexandrov. „Naštvaný a lynčující dav je typický pro území, kde zákon a právo nefungují.“

V sedmi a půl milionovém Bulharsku tvoří romská menšina asi 5 procent populace.