Bundesbanka: Německo bude pokračovat v růstu, naopak Číně hrozí zpomalení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Německá ekonomika bude ve druhém pololetí pokračovat v růstu díky stoupající domácí spotřebě i exportu. Vyhlídky světové ekonomiky však zastiňuje riziko prudkého zpomalení hospodářského růstu v Číně. Uvedla to německá centrální banka Bundesbank v pravidelné měsíční zprávě o ekonomické situaci.

Německý statistický úřad v pátek oznámil, že růst německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlil na 0,4 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Mírně však zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 0,5 procenta.

Největší evropská ekonomika by podle centrální banky měla těžit ze stoupajících reálných příjmů domácností, slabšího eura, hospodářského oživení v eurozóně a zrychlujícího hospodářského růstu ve Spojených státech a Británii.

Bundesbank rovněž signalizovala optimismus ohledně hospodářského vývoje v Řecku. Stav tamní ekonomiky se podle ní bude postupně zlepšovat díky novému záchrannému programu, příjmům z cestovního ruchu, normalizaci bankovních aktivit a investicím ze strukturálních fondů Evropské unie.

Bundesbank nicméně vyjádřila obavy ohledně Číny, která zažila prudký pokles na akciových trzích a minulý týden devalvovala měnu. „Riziko výraznějšího hospodářského zpomalení (v Číně) zůstává vysoké,“ uvedla. „Rozhodnutí čínské centrální banky umožnit znehodnocení jüanu vůči dolaru lze považovat za důkaz nejistoty,“ dodala.

Lukáš Kovanda: Peking míří do války