Burzy v reakci na válku na Ukrajině prudce oslabují. Le Penová má potíže se sběrem podpisů

Válka na Ukrajině začala. Exploze zasáhly také Kyjev.

Válka na Ukrajině začala. Exploze zasáhly také Kyjev. Zdroj: e15.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na snímku) uvedl, že zvažuje přerušení diplomatických vztahů s Moskvou.
Ruské jednotky v povstalci ovládaném ukrajinském Doněcku.
Marine Le Penová, která kandiduje na francouzského prezidenta, má problém. Jenom několik dní před vypršením limitu se jí nedaří sehnat potřebný počet podpisů francouzských starostů, poslanců či senátorů.
IKEA otevírá své první nákupní centrum v centru Londýna.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Ruská invaze zahájena

Ruský prezident Vladimir Putin dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Invaze na Ukrajinu podle dostupných informací tedy již začala. Zprávy o explozích přicházejí z řady ukrajinských měst včetně Kyjeva. Zahraniční média informují o bojích v Kramatorsku nebo v Mariupolu. Americký prezident Joe Biden slíbil, že USA a jejich spojenci odpovědí na útok jednotně a rozhodně. Postup Ruska odsoudili i další západní politici včetně německého kancléře Olafa Scholze nebo šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Bylo svoláno mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. 

Aktuální dění na Ukrajině můžete sledovat v online přenosu na serveru e15.cz.    

Kandidatura Le Penové se komplikuje

Přední kandidátka na francouzského prezidenta Marine Le Penová má necelé dva měsíce před volbami zásadní problém. Předsedkyni krajně pravicové Národní fronty se nedaří sehnat 500 podpisů francouzských starostů, poslanců či senátorů potřebných ke kandidatuře. V tuto chvíli jich má pouze 393. Sbírat podpisy je přitom možné jen do 4. března. Le Penová proto dočasně přeruší svou kampaň v terénu a zaměří se na přesvědčování volených zástupců lidu. Le Penová by podle posledních průzkumů obsadila ve volbách druhé místo za současným prezidentem Emmanuelem Macronem, který však svou kandidaturu ještě oficiálně neoznámil. Na třetí pozici se drží populista Éric Zemmour.  

O co jde v konfliktu Ruska s Ukrajinou?     

Video placeholde
Co se děje na Ukrajině? • Videohub

Z trhů a burz 

Burzy na obou stranách Atlantiku oslabovaly

Americké akcie ve středu výrazně zlevnily. Investoři reagovali především na rusko-ukrajinský konflikt. Propadly se zejména cenné papíry technologických společností. Index S&P 500 se snížil o 1,84 procenta. Dow Jones odepsal 1,38 procenta a Nasdaq Composite klesl o 2,57 procenta. Převážně v minusu uzavřely včerejší obchodování také trhy v západní Evropě. Panevropský index STOXX Europe 600 pozbyl 0,28 procenta. Německý DAX ztratil 0,42 procenta, francouzský CAC 40 odevzdal 0,1 procenta a nizozemský AEX oslabil o 0,55 procenta. Výjimkou byl pouze britský benchmark FTSE 100, jenž o 0,05 procenta posílil. 

První IKEA v centru Londýna 

Švédský nábytkářský gigant IKEA dnes otevírá své první nákupní centrum ve Velké Británii, které je umístěné v centru velkého města, konkrétně v Hammersmithu v západním Londýně. IKEA v lokalitě koupila finančně strádající obchodní dům a přebudovala jej na vlastní prodejnu. Společnost do projektu investovala 170 milionů liber, více než pět miliard korun. Firma chce tímto krokem přiblížit své produkty zákazníkům a do budoucna plánuje zprovoznit další nákupní střediska v Evropě a v Severní Americe, které se přesunou z okrajových částí metropolí do jejich center.  

Tweet dne

Dnes ráno krátce po východu slunce se nad Kyjevem rozezněly poplašné sirény. 

Stane se dnes

  • Kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině se mimořádně sejdou političtí lídři Evropské unie a skupiny G7. 
  • Čtvrtletní výsledky svého hospodaření oznámí čínský internetový prodejce Alibaba, americká farmaceutická společnost Moderna nebo výrobce počítačů Dell Technologies. 
  • Spojené státy vydají zpřesněnou zprávu o vývoji svého hrubého domácího produktu ve čtvrtém čtvrtletí.