BYD postaví první evropskou továrnu. Čínský výrobce elektromobilů ji plánuje v Maďarsku

Elektromobil Atto3 z dílny čínské automobilky BYD.

Elektromobil Atto3 z dílny čínské automobilky BYD. Zdroj: Profimedia

Čínský výrobce elektromobilů BYD postaví v Maďarsku svou první evropskou továrnu na osobní vozy. Oznámila to dnes firma. Dodala, že továrna ve městě Szeged (Segedín) by měla vytvořit tisíce nových pracovních míst.

Údaj o hodnotě investice automobilka neposkytla. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó projekt označil za jednu z největších investic v historii maďarské ekonomiky. Dodal, že maďarská vláda poskytne čínské firmě finanční pobídky, o kterých kabinet zveřejní podrobnosti později.

Nová továrna bude podle agentury Bloomberg vyrábět pro evropský trh automobily s čistě elektrickým pohonem i hybridní vozy umožňující dobíjení z elektrické sítě. Společnost BYD již v Maďarsku provozuje továrnu ve městě Komárom u slovenských hranic, která vyrábí autobusy s elektrickým pohonem.

Podle agentury Bloomberg se o novou továrnu automobilky BYD ucházely také další evropské země, včetně Německa a Francie. Automobilka BYD rozhodnutím postavit továrnu v Maďarsku potvrdila dřívější informace zdrojů německého listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Pro evropské automobilky, například německý koncern Volkswagen, znamená plánovaná továrna BYD vyhlídku na dalšího silného konkurenta na evropském trhu s elektromobily, píše Bloomberg.

BYD i další čínské automobilky se snaží expandovat v Evropě, aby snížily závislost na domácím trhu, kde se potýkají s převisem nabídky nad poptávkou a s cenovou válkou, kterou rozpoutal americký výrobce elektromobilů Tesla.

"BYD zintenzivňuje zahraniční expanzi, protože její podíl na domácím trhu již dosahuje svého vrcholu," uvedli analytici ze společnosti Bernstein. Výrobní kapacita nové továrny v Maďarsku se podle nich pravděpodobně bude pohybovat kolem 200.000 vozů ročně.

Rozhodnutí BYD je podle agentury Bloomberg odměnou pro maďarského premiéra Viktora Orbána za roky nadbíhání čínským investicím. Szijjártó uvedl, že nová továrna posílí maďarskou ekonomiku i roli Maďarska v přechodu globálního automobilového průmyslu k elektromobilitě.