Bývalý egyptský prezident Mubarak stráví zbytek života ve vězení

Husní Mubarak

Husní Mubarak Zdroj: profimedia.cz

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak stráví zbytek života ve vězení.
Společně s Mubarakem byl k doživotnímu vězení za podíl na smrti demonstrantů odsouzen i někdejší ministr vnitra Habíb Adlí.
Na vynesení rozsudku čekaly před soudní budovou stovky Egypťanů.
Po oznámení doživotního trestu pro Mubaraka propukli v jásot. Podle záběrů televize Al-Džazíra nadšeně mávali vlajkami a stříleli do vzduchu.
Naopak v soudní síni vypukly po vynesení rozsudku rvačky.
9
Fotogalerie
Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak stráví zbytek života ve vězení. Soud v Káhiře mu vyměřil doživotní trest za podíl na smrti demonstrantů při loňských protivládních nepokojích, jež vedly k pádu Mubarakova režimu, který trval 30 let. Během 18 dnů protestů bylo tehdy zabito skoro 850 lidí. Svržené hlavě státu hrozil až trest smrti. Mubarakův advokát krátce po rozsudku oznámil, že se hodlá odvolat.

Čtyřiaosmdesátiletý Mubarak byl prvním arabským vůdcem souzeným před vlastním lidem od vypuknutí loňské vlny povstání v zemích severní Afriky a Blízkého východu. Po dobu procesu trval na své nevině, soud mu však neuvěřil. Při vynesení rozsudku nedal exprezident na sobě znát žádné emoce, jeho oči zakrývaly tmavé brýle.

Společně s Mubarakem byl k doživotnímu vězení za podíl na smrti demonstrantů odsouzen i někdejší ministr vnitra Habíb Adlí. Soudce při vynesení rozsudku uvedl, že Adlí a Mubarak nevyužili svých pravomocí k zastavení násilností, jichž se dopouštěly ozbrojené složky vůči demonstrantům. Naopak šest bývalých vysokých bezpečnostních představitelů egyptského režimu dnes soud zprostil viny ze smrti protestujících.

Spolu s Mubarakem byli souzeni také jeho synové Gamál a Alá, kteří čelili obvinění z korupce. Soud je ale oba zbavil obvinění.

Prokuratura krátce po rozsudku nařídila převezení Mubaraka do káhirské věznice, uvedla egyptská státní televize. Bývalý prezident přitom dosud ze zdravotních důvodů nebyl ve vazební cele, ale v luxusní nemocnici.

Nejprve se zdržoval v letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře, loni v srpnu se pak přesunul do prezidentského apartmá nemocnice na káhirském předměstí, aby se mohl účastnit jednání soudu. V káhirské nemocnici Mubaraka navštívili představitelé Kuvajtu, Ománu a Spojených arabských emirátů, exprezident také mohl využívat místní bazén a volně se procházet po zahradě.

Na vynesení rozsudku čekaly před soudní budovou stovky Egypťanů. Po oznámení doživotního trestu pro Mubaraka propukli v jásot. Podle záběrů televize Al-Džazíra nadšeně mávali vlajkami a stříleli do vzduchu.

Podle zdrojů agentury AP se Mubarak vstupu do věznice velmi bránil. Odmítal opustit vrtulník, který ho do ní dopravil přímo od soudu, a eskortě trvalo asi půl hodiny, než bývalého prezidenta k vystoupení z helikoptéry přinutili.

Mubarak ve věznici ihned nastoupil do tamní nemocnice. Podle egyptské státní televize se u něj po převozu do vězení projevila náhlá „zdravotní krize“.

V soudní síni vypukly po vynesení rozsudku rvačky. Někteří diváci obviňovali soudce z přílišné shovívavosti vůči představitelům Mubarakova režimu, kteří byli zbaveni obvinění. Kritika se na soud snášela také kvůli osvobozujícímu rozsudku nad Mubarakovými syny.

Muhammad Husní Saíd Mubarak

Narodil se 4. května 1928 ve vesnici Kafr al-Misilhá na severu země v rodině soudního úředníka.
Absolvoval Vojenskou leteckou akademii. Jako pilot se účastnil občanské války v Severním Jemenu. Působil jako náčelník štábu letectva i jeho vrchní velitel, v roce 1973 řídil ofenzivu leteckých sil ve válce s Izraelem. Od roku 1975 byl vicepremiérem, a v roce 1981 premiérem Egypta, ve stejném roce se po zavraždění Anvara Sadata stal prezidentem . Od roku 1982 byl také předsedou vládnoucí Národní demokratické strany (NDP). V konfliktu v Perském zálivu v roce 1990 se postavil proti iráckému prezidentovi Saddámu Husajnovi, který obsadil Kuvajt, rok poté vyhlásil boj militantním muslimským fundamentalistům. Na summitu Organizace africké jednoty v Addis Abebě na něj byl 26. června 1995 proveden neúspěšný pokus o atentát. Po téměř 30 letech u moci a 18 dnech protivládních protestů odstoupil 11. února 2011 z funkce. Dnes byl Mubarak odsouzen k doživotnímu vězení.