Cameron: Vina za pád letadla může padnout i na Rusko

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Pokud se ukáže, že za zřícením letu MH17 stáli proruští separatisté na východě Ukrajiny, ponese vinu za tragickou havárii s 298 oběťmi i Moskva. V dnešním vydání Sunday Times to napsal britský premiér David Cameron. Dle něj se Rusko snaží Ukrajinu destabilizovat, a Evropská unie by proto měla vůči Moskvě zaujmout tvrdší postoj. Ruský prezident Vladimir Putin Camerona upozornil, že až do vyšetření pádu letadla je důležité zdržet se ukvapených závěrů a zpolitizovaných prohlášení.

„Pokud je to tak (že letadlo sestřelili separatisté), pak si musíme ujasnit, co to znamená: je to přímý důsledek toho, že Rusko destabilizuje suverénní stát, porušuje jeho územní celistvost, podporuje milice, cvičí je a poskytuje jim výzbroj,“ napsal britský ministerský předseda.

Události kolem tragédie boeingu jsme

.

Podle Camerona by si to měly státy EU více uvědomovat a být ve vztahu k Moskvě i tvrdší. „Příliš dlouho tu byla na straně mnoha evropských zemí neochota čelit důsledkům toho, co se děje na východě Ukrajiny. Je čas, aby se začalo počítat s naší silou, vlivem a zdroji. Naše ekonomiky jsou silné a budou sílit dál,“ uvedl Cameron.

Podle tiskové služby Kremlu Putin Cameronovi řekl, že „prvořadou příčinou tragédie je ozbrojená konfrontace na Ukrajině, a to i v oblasti letecké katastrofy“. Zároveň britského premiéra ujistil, že Moskva je připravena poskytnout nezbytnou pomoc v pečlivém mezinárodním vyšetření všech okolností neštěstí.

Ještě tvrdší slova než Cameron však volil nový britský ministr obrany Michael Fallon, který ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vzkázal, aby „se klidil z východní Ukrajiny“ a obvinil Rusko ze „sponzorování terorismu“. „Musí si být (Putin) jist, že Západ bude jednat,“ varoval Fallon.

Porošenko žádá OSN, aby povstalce zařadila mezi teroristy
Ukrajinský prezident Petro Porošenko v telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem vyzval tuto světovou organizaci, aby vyhlásila bojovníky z lidových republik v Doněcké a Luhanské oblasti za příslušníky teroristické organizace. Ukrajinská vláda označuje východoukrajinské povstalce za teroristy od počátku jejich proruského povstání. Bojové zásahy proti nim jsou v informacích ukrajinských bezpečnostních složek označovány standardně za protiteroristické operace.
Porošenko adresoval OSN svou žádost v souvislosti s katastrofou malajsijského boeingu, který ve čtvrtek explodoval nad východní Ukrajinou zřejmě po zásahu raketou země-vzduch. Z útoku na civilní letoun, při němž zahynulo téměř 300 lidí, kyjevská vláda obvinila východoukrajinské separatisty podporované a vyzbrojované Moskvou.