Cameron: Výsledek voleb v Řecku zvýší ekonomickou nejistotu v EU

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/ap

šéf strany Syriza Alexis Tsipras po vítěztví v řeckých volbách
Oslavy příznivců Syrizy po vítěztví v řeckých volbách
Oslavy příznivců Syrizy po vítěztví v řeckých volbách
Volby v Řecku
Příznivci strany Syriza slaví v Aténách výsledky voleb
13
Fotogalerie
Britský premiér David Cameron varoval, že nedělní vítězství radikální levice v parlamentních volbách v Řecku zvýší ekonomickou nejistotu v celé Evropě. Opoziční socialisté v Portugalsku naopak uvítali úspěch strany SYRIZA, která je proti dalším úsporným opatřením a utahování opasků. V jejím úspěchu vidí znamení pozitivních změn v Evropě. První zprávy ze světových burz hovoří v souvislosti s řeckými volbami o poklesu ceny eura, a to na nejnižší úroveň vůči dolaru za posledních 11 let.

„Řecké volby zvýší ekonomickou nejistotu napříč Evropou. To je důvod pro to, aby Británie setrvala u své (hospodářské) politiky, ochránila vlastní (ekonomickou) bezpečnost,“ řekl podle zahraničních agentur konzervativní premiér Cameron na Twitteru.

Francouzský socialistický prezident François Hollande řecké vítězné levici poblahopřál. Přeje si, aby Francie a Řecko dále úzce spolupracovaly na ekonomickém růstu a stabilitě eurozóny. Předseda strany SYRIZA Alexis Tsipras oznámil, že chce s věřiteli vyjednat spravedlivé a vzájemně výhodné podmínky pro splácení řeckého dluhu.

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann vyjádřil naději, že nová řecká vláda nebude řeckým obyvatelům slibovat něco, co nemůže od partnerů dostat a co si Řecko nemůže dovolit. Podle vedení portugalských socialistů je výsledek řeckých voleb podnětem k pozitivním změnám v hospodářských politikách v Evropě. „Je nutné zbrzdit úsporná opatření, která nedokázala oživit ekonomiku ani ozdravit veřejné finance,“ uvedla opoziční strana v prohlášení.

Podle vedení portugalských socialistů je výsledek řeckých voleb podnětem k pozitivním změnám v hospodářských politikách v Evropě. „Je nutné zbrzdit úsporná opatření, která nedokázala oživit ekonomiku ani ozdravit veřejné finance,“ uvedla portugalská opoziční strana v prohlášení.

Belgický ministr financí Johan Van Overtveldt již v neděli prohlásil, že vidí v rámci zemí eurozóny určitý prostor pro diskuzi o formě řeckého dluhového programu. Ministři financí eurozóny budou právě dnes jednat v Bruselu. „Můžeme mluvit o formě, můžeme hovořit o restrukturalizaci dluhu, ale základ, a sice, že Řecko musí dodržovat pravidla měnové unie, musí zůstat,“ uvedl Van Overtveldt. I kdyby se v něčem vyšlo straně SYRIZA vstříc, „podstatné věci není možné změnit“, dodal.

Frakce sociálních demokratů v Evropském parlamentu považuje výsledek voleb za milník a znamení, že by mělo dojít ke změně hospodářské politiky eurozóny. „Opětovné jednání o řeckém dluhu, zejména nastavení podmínek pro finanční výpomoc, by už nemělo být považováno za tabu,“ uvedl předseda frakce Gianni Pittella.

I německá krajně levicová strana Levice označila vítězství SYRIZY za „nový začátek pro Evropu“. Výsledek je podle ní ranou pro politiku, kterou Řecku diktovali mezinárodní věřitelé - Evropská centrální banka, Evropská komise, Mezinárodní měnový fond - a rovněž německá vláda. „Řecké volby nejsou jen šancí na nový začátek pro Řecko, ale i pro celou Evropu. Poskytují příležitosti k demokratickému procitnutí a k zásadním změnám ve směřování Evropské unie,“ uvedli ve svém prohlášení spolupředsedové Levice Katja Kippingová a Bernd Riexinger.