Čaputová nebude znovu kandidovat na prezidentku. Mandát jí skončí za rok

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se rozhodla, že v příštích prezidentských volbách nebude kandidovat. Čaputová do úřadu nastoupila v roce 2019. Pětiletý prezidentský mandát jí skončí v červnu 2024.

„Toto prohlášení je jedno z nejtěžších, jaké jsem v životě udělala,“ řekla Čaputová na tiskové konferenci. Musela přehodnotit, zda má na funkci dost sil. „Moje služba v této funkci bude naplněna,“ dodala. 

Prezidentka zdůvodnila své rozhodnutí tím, že musela brát ohled na svou rodinu a šlo o její osobní rozhodnutí. Podle svých slov se ale nevzdává ideí. „Slušnou a hodnotovou politiku může porazit jen to, že v ní přestaneme věřit,“ řekla Čaputová.

„Před oznámením tohoto svého rozhodnutí jsme musela odhadnout své síly na dalších, ode dneška potenciálně šest let. A po velmi poctivém zvažování dnes vím, že by těch sil na další mandát nebylo dost,“ uvedla Čaputová den před svými 50. narozeninami.  

Nejvyšší politický úřad vykonává Čaputová jako první žena v historii země. Zastává silně proevropské názory, prosazuje podporu bránící se Ukrajině, klade důraz na vládu práva. I ve funkci hlavy státu se spíše vyhýbá slovním přestřelkám se svými kritiky a v minulosti opakovaně zmiňovala heslo, že slušnost není slabost.

Slovenská prezidentka dlouhodobě čelí slovním výpadům například od představitelů strany Směr-SD, která se před zářijovými předčasnými parlamentními volbami těší největším preferencím, a také od šéfa nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče.

Prezident Petr Pavel rozhodnutí slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové chápe a respektuje. Mrzí ho však, neboť vnímají stejně význam svobody, spravedlnosti i prosazování slušnosti v politice, uvedl ve vyjádření. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Čaputová političkou s nezpochybnitelným prodemokratickým a prozápadním směřováním. Ve vyjádření, které zaslal Fialův mluvčí Václav Smolka, poděkoval Čaputové za výbornou spolupráci.