Část EU couvá z embarga na ruskou ropu. Šéf Fedu potvrdil růst sazeb

Některé země Evropské unie couvají ohledně embarga na ruskou ropu. Zvláště, pokud se Bruselu příští týden nepodaří přesvědčit Maďarsko, aby podpořilo protiruské sankce.

Některé země Evropské unie couvají ohledně embarga na ruskou ropu. Zvláště, pokud se Bruselu příští týden nepodaří přesvědčit Maďarsko, aby podpořilo protiruské sankce. Zdroj: e15.cz

Šéf amerického Fedu Jerome Powell byl potvrzen ve funkci na další čtyři roky. Staronový guvernér zároveň potvrdil, že má v nadcházejících měsících nadále v úmyslu zvyšovat základní úrokovou sazbu.
Britská pošta Royal Mail chce doručovat poštu pomocí dronů. Do tří let chce vybudovat flotilu několika stovek strojů.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Zákaz importu ropy z Ruska se komplikuje

Některé státy Evropské unie zvažují, že ještě odloží svůj chystaný zákaz na dovoz ruské ropy, zejména pokud se Bruselu nepodaří přesvědčit Maďarsko, aby podpořilo poslední navrhovaný balík protiruských sankcí, informuje agentura Bloomberg. Velvyslanci EU budou finální podobu postihů včetně embarga na import ropy znovu projednávat v pondělí. Maďarská vláda blokuje sankce, protože se obává zničujících dopadů na ekonomiku. Jiné země nicméně podle Bloombergu varují, že pokud k embargu nyní nepřistoupí, Moskva si to vyloží jako slabost.

Na základě současného návrhu patří Česká republika ke státům, jež mají dostat výjimku. Ruskou ropu Česko bude moci dovážet až do června roku 2024. Většina ostatních členů se jí má vzdát do konce roku letošního.    

Fed chce nadále utahovat měnovou politiku

Staronový šéf americké centrální banky Fed Jerome Powell ve čtvrtek ujistil trhy, že jeho měnový výbor má v úmyslu pokračovat ve zvyšování základní úrokové sazby. Na příštích dvou zasedáních Fedu v červnu a červenci by měla sazba pokaždé vyrůst o půl procentního bodu. Powell tak dal jasně najevo, že jeho prvořadou prioritou je dostat pod kontrolu inflaci, která je v USA nyní nejvyšší za posledních čtyřicet let. Americký Senát včera schválil úřadujícímu guvernérovi centrální banky další mandát. Powell tak povede Fed i následující čtyři roky.

Z trhů a burz 

Evropské akcie zlevnily, americké uzavřely smíšeně

Akciové trhy ve Spojených státech se ve čtvrtek na směru neshodly. Dow Jonesův index ztratil 0,33 procenta a širší S&P 500 se snížil o 0,13 procenta. Technologický Nasdaq Composite však o 0,06 procenta posílil. Evropské burzy skončily za včerejšek ve ztrátě. Německý ukazatel DAX odevzdal 0,64 procenta. Britský FTSE 100 klesl o 1,56 procenta. Francouzský CAC 40 pozbyl 1,01 procenta. Nizozemský AEX odepsal 1,11 procenta. Celoevropský STOXX Europe 600 oslabil o 0,75 procenta a za celý letošní rok je tak v minusu kolem třinácti procent.   

Royal Mail bude doručovat poštu pomocí dronů

Britská pošta Royal Mail chce v příštích třech letech vybudovat flotilu několika stovek dronů, s jejichž pomocí bude moci rychleji doručovat zásilky do odlehlých oblastí Spojeného království, jako jsou například souostroví Orkneje nebo Shetlandy, uvedla BBC. Společnost již drony úspěšně testuje několik měsíců. Potřebuje však ještě získat povolení od Úřadu pro civilní letectví. Royal Mail zaměstnává téměř 160 tisíc osob. Jejími největšími akcionáři jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, spolumajitelé deníku E15. Ti skrz svou investiční společnost Vesa Equity Investment drží v Royal Mail více než dvacetiprocentní podíl.  

Tweet dne

„Pandemie ještě neskončila. Potřebujeme více peněz na boj s covidem-19, více očkovaných a místní výroby vakcín všude ve světě, silnou Světovou zdravotnickou organizaci a větší odolnost našich zdravotnických systémů. Děkuji americkému prezidentovi Joe Bidenovi za uspořádání globálního summitu ke koronaviru, který pomůže k tomu, abychom postupovali společně.“

Německý kancléř Olaf Scholz ve videu varuje, že pandemie koronaviru ještě není zcela poražena.  

Stane se dnes

  • Pokračují boje na východě a jihu Ukrajiny. Ruská armáda podle Kyjeva útočí na Donbase a ve směru na Záporoží, na severovýchodě Ukrajiny se snaží posílit ochranu ruské hranice.
  • Švédský parlament předloží bezpečnostní zprávu, která mimo jiné analyzuje přínosy a rizika vstupu této severské země do NATO.
  • Americký prezident Joe Biden přijme ve Washingtonu jordánského krále Abdalláha a jeho syna, korunního prince Husajna.
  • Polsko zveřejní data o vývoji inflace v zemi za duben. Analytici očekávají zvýšení z březnových jedenácti procent na 12,3 procenta.