Castro oslavil devadesátiny. V dopisu veřejnosti zkritizoval Obamu

Fidel Castro oslavil 90. narozeniny

Fidel Castro oslavil 90. narozeniny Zdroj: ctk/ap

Kubánský komunistický vůdce Fidel Castro se u příležitosti svých 90. narozenin v sobotu večer objevil na veřejnosti, po boku bratra Raúla a prezidenta Venezuely Nicoláse Madura. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na přímý přenos z oslav, který odvysílala kubánská televize.

Castro, o jehož zdravotním stavu se na ostrově často spekuluje, nebyl na veřejnosti k vidění od dubna letošního roku. Tehdy zavítal do školy pojmenované po jedné ze svých kolegyň - revolucionářek.

V sobotu večer se někdejší kubánský prezident Fidel Castro zúčastnil slavnostního galavečera uspořádaného na jeho počest v divadle Karla Marxe v Havaně. Oblečen v bílé teplákové soupravě a zelené košili pomalu došel na své místo a posadil se vedle svého bratra Raúla, který od něj převzal v roce 2008 moc a zahájil tržní reformy, a jednoho ze svých nejbližších spojenců, venezuelského prezidenta Madura. Přítomni byli také nejvyšší kubánští vojenští velitelé a politici. Fidel žádný projev nepřednesl.

Předtím ovšem Fidel Castro poděkoval Kubáncům za přání k narozeninám v dlouhém dopise, který otiskla státní média. V listu rovněž zavzpomínal na své dětství na rodinné plantáži v Biránu v provincii Holguín, zvlášť pak na svého otce, který zemřel ještě před revolucí.

„Docela tehdy trpěl. Ze tří synů dva nebyli doma přítomni, protože plnili revolucionářské povinnosti,“ napsal Fidel. Už tehdy jsem ale věděl, že mě Raúl nahradí, kdyby se mi něco stalo, především kdyby se Spojeným státům podařilo mě zabít, uvedl dále Fidel v dopise, v němž pak pokračuje kritikou amerického prezidenta Baracka Obamy.

Blahopřání dostal Fidel Castro od spojenců Kuby z celého světa. Telefonoval mu ruský prezident Vladimir Putin. Nikaragujský prezident Daniel Ortega nazval Fidela svým starším bratrem. Bolivijský prezident Evo Morales na twitteru k blahopřání dodal, že „kubánská revoluce byla matkou revolucí v Latinské Americe“.

Kuba musí sáhnout k drastickým úsporám, zemi sráží krize ve Venezuele