Castro vyzval v OSN ke zrušení sankcí, v USA byl po půl století

Raúl Castro v OSN

Raúl Castro v OSN Zdroj: CTK

Kubánský prezident Raúl Castro včera na summitu OSN k udržitelnému rozvoji vyzval Spojené státy ke zrušení obchodního embarga. Připomněl, že zrušení sankcí podporuje drtivá většina států světa.

Raúl Castro navštívil Spojené státy po více než 50 letech. Pro zrušení sankcí je 188 z 193 členských zemí OSN. Podle prezidenta Kubáncům sankce přinášejí jen „škody a obtíže“. „Hospodářská, finanční a obchodní blokáda Kuby existuje už půl století,“ řekla Castro, který však také chválil započatou normalizaci vztahů s USA.

Spojené státy uplatňují vůči komunistické Kubě embargo od roku 1960, kdy jej zavedly v reakci na znárodnění majetku patřícího americkým firmám a občanům. O dva roky později je pak výrazně zesílily, takže v jeho rámci byla zakázána většina obchodu s Kubou a cest na ostrov.

Období tání

V posledních měsících je ale embargo postupně uvolňováno. Obchody s ostrovním státem jsou nyní pro americké firmy snadnější. Totéž se týká cestování na ostrov na trajektech. Zcela může embargo zrušit pouze Kongres, jehož republikánská většina je ale zatím proti takovému kroku.

Castro hovořil na summitu OSN k udržitelnému rozvoji světa. Schůzka před všeobecnou rozpravou Valného shromáždění OSN potrvá do neděle.

V USA byl Raúl Castro předtím jen jednou, a to v roce 1959 se svým starším bratrem Fidelem, vůdcem tehdy ještě čerstvé kubánské revoluce. Bratři se tehdy podle svědectví v jednom houstonském hotelu hlasitě pohádali o budoucí směřování jejich země.