Češi a Slováci prý na východě Ukrajiny založili vlastní jednotku

Ozbrojenec na východě Ukrajiny (ilustrační foto)

Ozbrojenec na východě Ukrajiny (ilustrační foto) Zdroj: ctk/AP

Na východě Ukrajiny bojuje samostatná jednotka složená z Čechů a Slováků, která je součástí takzvané Mezinárodní brigády 15. armády samozvané Doněcké lidové republiky. Napsal to server Aktuality.sk, z nějž citovaly Novinky.cz. "Nemáme potvrzeny žádné informace, že by v jednotkách bojujících na Ukrajině byli čeští občané," řekl ale ČTK mluvčí ministerstva zahraničí David Frous.

V rozhovoru pro Aktuality.sk jeden ze slovenských příslušníků jednotky pod podmínkou anonymity sdělil, že po boku proruských povstalců bojují čtyři Češi a čtyři Slováci. Slovák zvaný Sojka, kterým je podle aktuality.sk Martin Keprta, má údajně hodnost nadporučíka. „Další Češi a Slováci nemají velitelské funkce a působí v řadových hodnostech, popřípadě jako konzultanti,“ uvedl.

Jednotka se podle něj věnuje „diverzi a rozvědce v týle protivníka“, přičemž respektuje mírové dohody z Minsku. V únoru, březnu a dubnu působila v Debalceve a od května sídlí u Marjinky. Na denním pořádku tam prý jsou přestřelky a ranění.

Češi i Slováci údajně dostávají žold přibližně 8 000 hřiven (asi 9 200 korun). „Máme tam normálně kasárna. Nemůžu specifikovat povahu tohoto objektu, ale je tam voda, topení a normální postele. Nejsme stále na bojové linii,“ uvedl muž.

Na dotaz aktuality.sk ohledně ruských vojáků na východní Ukrajině uvedl, že v jeho jednotce není ruský velitel ani jeden. „Mnoho 'zaručených' informací o přítomnosti ruských vojsk pochází z fotek, kde je kluk s ruskou nášivkou. Ruskou nášivku, popřípadě ruské vojenské označení, tu nosí mnoho lidí. Rusko nám pomáhá morálně i politicky. Také posílá humanitární pomoc, která je víc než nutná,“ tvrdí muž.

Češi i Slováci údajně dostávají žold přibližně 8 000 hřiven (asi 9 200 korun)

Na východ Ukrajiny podle něj míří mnoho dobrovolníků, každý den projde přijímací komisí pět až 20 lidí, takže Rusko na Ukrajině „ani nepotřebuje být“. Ze Slováků byl prý nejvážněji zraněn „Sojka“ , který čeká na operaci čelisti. „Jeden Slovák byl ještě zraněn při střelbě z RPG.“

Muž tvrdí, že česko-slovenská jednotka navazuje na legionářskou tradici, a založena byla proto, „abychom mohli zachycovat lidi, kteří se sem ze Slovenska a České republiky rozhodli přijít“. V armádě Doněcké lidové republiky i Luhanské lidové republiky prý působí i další Češi a Slováci.

Dobrodruzi i odpůrci konzumu

Důvody, proč se Češi a Slováci vydávají bojovat na Ukrajinu, jsou podle něj různé. „Někdo chtěl začít budovat kariéru v armádě, jiného vyhnala z domova nechuť ke konzumnímu způsobu života, nebo je to dobrodruh. Jsou tu Češi, kteří mají ruské kořeny a cítí povinnost bránit ruské obyvatelstvo“.

Povstalecký server Novorossija k článku aktualit.sk dodal, že „kromě Čechů a Slováků bojuje za Doněckou lidovou republiku mnoho Srbů, jakož i občané dalších států“, prý „dokonce i Američanů“. Naopak ukrajinský server Informacionnoje soprotivlenije, potírající propagandu separatistů a Kremlu, označil Čechy a Slováky bojující na straně separatistů za „česko-slovenskou bandu teroristů“. Podobně jako další ukrajinské servery, které materiál aktualit.sk v hojném počtu převzaly, upozornil, že české a slovenské úřady se k těmto informacím dosud nevyjádřily.

Na Ukrajině už údajně v bojích zahynul Čech Ivo Stejskal z Brna. Loni v září to v České televizi potvrdila sestra zemřelého Monika. Média spekulovala ještě o dalším mrtvém Čechovi, Vojtěchu Hlinkovi z Žatce, který prý se Stejskalem bojoval v řadách proruských separatistů.

České zákony zakazují vojenskou službu v cizích armádách pod trestem až pěti let vězení. Výjimkou je služba v armádách členských zemí NATO či služba se souhlasem prezidenta.

Slovenskí branciSlovenskí branci|Slovenski branci

Další zprávy z Ukrajiny: