Češi budou v Německu cvičit, jak se zapojit do akce za dva dny

Cvičení ve vojenském prostoru Boletice u Českého Krumlova.

Cvičení ve vojenském prostoru Boletice u Českého Krumlova. Zdroj: siebert martin/euro

Síly velmi rychlé reakce NATO budou v druhé polovině září cvičit v německém Wildfleckenu, zapojí se do něj i Češi. Cílem cvičení bude naplánovat a provést operaci podle článku 5 Washingtonské smlouvy, tedy pomoc napadenému členu NATO. Armáda o tom informovala na svých webových stránkách.

Cvičení Strong Sword se uskuteční od 14. září do 2. října. Podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce se ho zúčastní asi dva tisíc vojáků, česká armáda do něj pošle dvě stě příslušníků 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce.

Kromě Čechů se do cvičení, které chce prověřit připravenost aliančních jednotek Sil rychlé reakce a Sil velmi rychlé reakce, zapojí i vojáci z Německa, Nizozemska a Norska.

Natrénovat kooperaci

Podle velitele 4. brigády rychlého nasazení Miroslava Hlaváče půjde o velitelsko-štábní cvičení. Cílem je kromě procvičení operace na pomoc spojenci udržení schopností a sladění jednotek, které jsou vyčleněny pro Síly rychlé reakce a Síly velmi rychlé reakce.

„Jedním z cílů je zdokonalit štáb 4. brigádního úkolového uskupení a štáby přímo podřízených útvarů v plánování a řízení boje střední a vysoké intenzity v mezinárodním prostředí a vedení operací proti hybridnímu nepříteli,“ poznamenal Hlaváč.

Na vzniku několikatisícového „hrotového“ uskupení sil velmi rychlé reakce, které je součástí sil rychlé reakce NATO, se státy aliance dohodly na summitu v Newportu loni v září. Podnětem k tomu byla ruská anexe Krymu i „hybridní válka“, kterou podle západních zemí Moskva vede na východě Ukrajiny. Tyto síly by měly být připraveny k nasazení do dvou dnů.