Češi prý vyvážejí zbraně do Ruska, navzdory embargu

Švýcarské pistole Sig Sauer používá i armáda USA

Švýcarské pistole Sig Sauer používá i armáda USA Zdroj: Namornictvo USA

České firmy dodávají do Ruska americké a německé zbraně navzdory embargu, které kvůli ruské intervenci na Ukrajině zavedly EU a USA. Napsal to polský list Rzeczpospolita. Podle dokumentů, které novináři získali, jsou moderní pušky oficiálně určeny myslivcům. Podle deníku ale nelze vyloučit, že končí v rukách proruských separatistů na Ukrajině.

Čeští představitelé ujišťují, že zbraně nemíří vojenským ani polovojenským jednotkám. Podle EU nemusí jít o porušení embarga, protože to se nevztahuje na sportovní a lovecké zbraně a také na smlouvy uzavřené před 1. srpnem 2014.

„České firmy v únoru dodaly ruským odběratelům americké automatické pušky Bushmaster 90705, 90838 a 90899, DPMS RFA 3-3G2 a německé Heckler-Koch a munici a rovněž pistole typu Sig Sauer. Je to výzbroj, kterou používají elitní speciální jednotky v řadě zemí, mimo jiné i americké Delta Force a námořnictvo,“ napsal polský list.

Je to výzbroj, kterou používají elitní speciální jednotky v řadě zemí, mimo jiné i americké Delta Force a námořnictvo

Podle faktur zbraně vyvezla firma Exim Arms z Rožnova pod Radhoštěm. Pušky Bushmaster dodala ruské společnosti Novo-Obninsk, která sídlí v západoruském městě Kaluga. Další českou firmou, která stejné ruské firmě dodala pistole, je společnost Cairo CZ z Lubiny u Frenštátu pod Radhoštěm.

Poslouží zbraně k provokacím?

Výzbroj může podle listu sloužit nejen proruským separatistům, ale může být použita i k provokacím. Pokud by se objevila na východní Ukrajině, mohla by posloužit jako důkaz, že Američané v tichosti vyzbrojují Ukrajince, kteří pak zabíjí nevinné civilisty. „To je více než pravděpodobný scénář, protože Rusové mají vlastní dokonalé pušky a nemusejí výzbroj kupovat v zahraničí,“ dodal list.

„Máme záruky, že odběratelé jsou soukromé osoby. Zboží nekončí ve vojenských nebo polovojenských jednotkách,“ řekl Jan Jindřich, který dohlíží na export českých zbraní. Takové ujištění ale podle polského deníku mnoho neznamená. „Kreml přece pod různým krytím dodává separatistům nejen pušky a pistole, ale třeba i tanky nebo raketomety.“

„Češi nemusejí porušovat embargo, protože pod něj nespadají kontrakty, které byly uzavřeny před 1. srpnem 2014,“ cituje polský deník Pierra-Arnauda Lottona, který má v Bruselu na starosti dohled nad dodržováním zbrojního embarga.