Česká armáda se zapojí do záchranářských prací ve Slovinsku. Ženisté přivezou tři mosty

Záplavy ve Slovinsku.

Záplavy ve Slovinsku. Zdroj: Reuters

Záplavy ve Slovinsku.
Záplavy ve Slovinsku.
Záplavy ve Slovinsku.
Záplavy ve Slovinsku.
Záplavy ve Slovinsku.
16
Fotogalerie

Čtyřicet českých ženistů se vypraví do Slovinska, aby tam pomohli s odstraňováním následků po ničivých povodních, které v zemi na začátku měsíce způsobily přívalové deště. Vojáci se připojí k českým hasičům, kteří už se v zemi pracují. Na místo přivezou tři těžké mostové soupravy. 

O české pomoci ve Slovinsku informovala ministryně obrany Jana Černochová. Mostní konstrukce, které čeští vojáci na místě i postaví, pocházejí ze zásob Správy státních hmotných rezerv a Slovinsko je od Česka dostane jako dar. 

Mosty mají zlepšit dostupnost postižených míst a urychlit tak záchranářské a likvidační práce. O pomoci se se Slovinci na základě jejich požadavků domluvilo ministerstvo vnitra před týdnem.

Těžká mostová souprava je příhradová, rozebíratelná konstrukce vyvinutá v Československu v 50. letech minulého století. Příhrada je dlouhá tři metry, uvedl server Požáry.cz. Konstrukce umožňuje postavit most o délce přes 250 metrů, mostovka je široká čtyři metry a součástí soupravy jsou i oboustranné chodníky.

„Mezi největší výhody soupravy se řadí možnost stavby bez mechanizace, mezi nevýhody patří nutnost pravidelně kontrolovat šroubované spoje a rovněž provoz pouze v jednom jízdním pruhu,“ informoval specializovaný web.

Záplavy ve Slovinsku způsobily přívalové deště, podle tamní meteorologické služby tam za den spadlo tolik srážek jako obvykle za měsíc.