Záplavami poničené Slovinsko dostane evropskou pomoc ve výši 400 milionů eur

Záplavy na Slovinsku

Záplavy na Slovinsku Zdroj: Reuters

Záplavy na Slovinsku
Záplavy na Slovinsku
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v záplavami postiženém Slovinsku.
4
Fotogalerie

Po katastrofálních záplavách ve Slovinsku, které zdevastovaly zemi a vyžádaly si šest lidských obětí, přislíbila evropská komisařka Ursula von der Leyenová pomoc ve výši 400 milionů eur, zhruba 9,7 miliardy korun.

Evropa v posledních týdnech čelí extrémnímu počasí, jehož následky se nevyhnuly ani Slovinsku. Premiér Robert Golob v sobotu 5. srpna prohlásil, že jeho zemi postihla nejhorší přírodní katastrofa, s jakou se kdy setkala. Škody způsobené povodněmi se podle něho mohou vyšplhat až k 500 milionům eur.

Slovinská vláda proto požádala o mezinárodní pomoc prostřednictvím mechanismů EU a NATO. Týkalo se to i poskytnutí těžké techniky na odklízení trosek, ženijních týmů, zajištění provizorní sjízdnosti silnic a dočasných mostů o rozpětí až 40 metrů.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila záchranný balíček pro Slovinsko poté, co ve středu 9. srpna navštívila zemi po boku premiéra Goloba. Na základě toho oznámila, že mobilizuje podporu od EU pro pomoc, obnovu a lepší řešení následků extrémního počasí.

„Jsem tu proto, abych Slovinsku a slovinskému lidu sdělila, že Evropa stojí na vaší straně,“ uvedla von der Leyenová po návštěvě těžce postižené vesnice na severu Slovinska. Z evropského balíčku pomoci dorazí do Slovinska prvních 100 milionů eur ještě letos a 300 milionů bude následovat v příštím roce.

Zemi navštívil také komisař EU pro humanitární pomoc a krizové řízení Janez Lenarčič, který je slovinského původu. Následně v Lublani jednal o situaci s vládou. Pomoc zatím nabídlo osm členských států EU. Například Polsko zajistilo prostřednictvím Červeného kříže dvě nákladní auta s oblečením a humanitární pomocí a Chorvatsko poskytlo armádní vrtulníky.

Slovinské úřady evakuovaly z domovů tisíce lidí a ozbrojené síly použily vrtulníky k záchraně osob uvězněných v záplavové oblasti. Desetitisíce lidí zůstaly bez elektřiny.