České firmy chtějí do Indonésie, kde čeká čtvrt miliardy zákazníků

Hlavní město Indonésie, Jakarta

Hlavní město Indonésie, Jakarta Zdroj: Profimedia.cz

Jakarta,  Indonésie
Hlavní město Indonésie, Jakarta
Hlavní město Indonésie, Jakarta
Hlavní město Indonésie, Jakarta
5
Fotogalerie
Čtvrtý nejlidnatější trh světa by se měl víc otevřít českým firmám. Obchod s asijskou Indonésií a její bezmála čtvrt miliardou obyvatel roztočila do vyšších obrátek červencová mise českých podnikatelů vedená prezidentem Václavem Klausem. Vzájemný obchod byl přitom dosud výrazně pod možnostmi obou ekonomik.

Loni dosáhl obhod Česka a Indonézie obratu jen 470 milionů dolarů, z toho český vývoz do Indonésie byl navíc čtyřikrát menší než dovoz v opačném směru.

„Jedna česká farmaceutická firma nyní vážně jedná o dodávkách generik do Indonésie. Ze souostroví by chtěla naopak dovážet suroviny, protože indonéská příroda je zdrojem pro farmacii důležitých látek,“ uvádí jeden z konkrétních přínosů obchodní mise Blanka Jakubcová ze Svazu průmyslu a dopravy, který patřil k organizátorům výpravy. „Další česká společnost nabídla Indonésanům řešení průmyslové automatizace. České firmy se také rozhodly usilovat o dodávky pro důlní průmysl,“ pokračuje Jakubcová s tím, že Indonésie rozvíjí nejen těžbu ropy a zemního plynu, ale také mědi, zlata či uhlí.

Indonésie letos povede asijské tygry

Bohaté souostroví Indonésie lákalo kolonisty i diktátory

Kapesní průvodce Indonésií

V Indonésii, které je se 17 tisící ostrovy největším archipelagem světa, už některé české firmy investovaly. Mezi nejzajímavější patří investice cestovní kanceláře Aquatravel podnikatele Jiřího Hrušky. Firma vložila už víc než čtvrt miliardy korun do budování rozsáhlého turistického resortu Selang na populárním ostrově Bali.

O české radarové systémy mají již delší dobu zájem indonéská letiště. Společnost Eldis Pardubice již své radary dodala například na letiště Makassar, Surabaya, Balikpapan či Banjarmasin. ČKD Blansko zase dodává turbíny do vodních elektráren na ostovech Sumatra a Sulawesi. Společnost MSA Dolní Benešov dodávala kulové kohouty pro stavbu plynovodu státní firmy PGN.

Smlouva má přinést lepší úvěry

Přelomovou událostí, která by měla umožnit nové kontrakty, byl při červencové obchodní misi podpis o spolupráci mezi Českou exportní bankou a indonéskou Exim Bank. Tyto dvě banky tak společně poskytnou výhodnější půjčky jak českým dodovatelům, tak indonéským odběratelům.

Indonéská obchodní komora KADIN také zvažuje, že by zorganizovala na oplátku obchodní misi indonéských firem do České republiky. Mohla by se konat na konci letošního nebo na začátku příštího roku.