Česko je osmou nejmírumilovnější zemí světa, tvrdí nový žebříček

Praha

Praha Zdroj: Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária

Václavské náměstí
Praha
Katedrála sv. Petra a Pavla v Brně.
4
Fotogalerie

Česko je osmou nejmírumilovnější zemí světa. Došel k tomu alespoň dnes zveřejněný Světový mírový index, v němž si Česká republika oproti loňsku polepšila o dvě pozice. V čele žebříčku vydávaného britským Institutem pro hospodářství a mír je znovu Island, následovaný Novým Zélandem a Portugalskem, na jeho konci je Irák, Sýrie a Afghánistán. U dna žebříčku se umístilo i Rusko.

Nejmírumilovnějším regionem je znovu Evropa, která má mezi prvními 20 zeměmi hned 13 zástupců. Na opačném konci je Blízký východ a severní Afrika, kde se nachází čtyři z deseti nejméně mírumilovných zemí světa. Celkově se oproti loňsku v indexu, který sleduje 23 ukazatelů, zlepšilo 81 zemí, zatímco 80 se jich zhoršilo.

V první desítce jsou ještě Rakousko, Dánsko, Kanada, Singapur, Japonsko a Švýcarsko. Německo je 16., což znamená vzestup o šest pozic, Slovensko 25., což představuje pokles o dvě místa. Británie se umístila 42., Čína 104., Spojené státy 121. a Rusko dokonce až 154.

Za Ruskem už vedle poslední trojice v žebříčku skončily jen Středoafrická republika, Demokratická republika Kongo, Libye, Somálsko, Jemen a Jižní Súdán.

Světový mírový index je výsledkem hodnocení v kategoriích, jako jsou například míra kriminality, dostupnost zbraní, velikost armády a její výzbroj, příspěvky na mírové mise OSN, vztahy se sousedními zeměmi, mírumilovnost demonstrací, míra nátlaku politického systému na občany či účast na zahraničních konfliktech.