Česko sdílí názor Západu: volby na východě Ukrajiny nebyly demokratické

Alexandr Zacharčenko, lídr Doněcké lidové republiky

Alexandr Zacharčenko, lídr Doněcké lidové republiky Zdroj: ctk

Česká republika neuznává výsledky nedělních voleb na východě Ukrajiny ovládaném separatisty. Volby nebyly demokratické, oznámilo české ministerstvo zahraničí. Hlasování potvrdilo v roli vůdců neuznávané Doněcké a Luhanské lidové republiky dosavadní předáky rebelů Alexandra Zacharčenka a Igora Plotnického. Podle ministerstva ale povstalci mandát k vládě nemají. Podobný názor vyjádřila i Evropská unie a Kyjev.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že volby v povstaleckých republikách mohou ohrozit mírové řešení dlouhotrvajících bojů na východě Ukrajiny. „Průběh takzvaných voleb odporoval základním demokratickým standardům, neúčastnila se jich žádná mezinárodní pozorovatelská mise a jejich pořádání bez ukrajinských úřadů je porušením dohod z 5. září z Minsku,“ sdělilo.

„Představitelé samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky tudíž ani po nedělním hlasování nemají žádný mandát k tomu, aby zastupovali obyvatele částí Doněcké a Luhanské oblasti, kterou vojensky kontrolují díky podpoře Ruské federace,“ oznámil úřad.

Separatisté deklarují odtržení Donbasu

Česko se tak připojilo ke kritice voleb ze strany oficiální ukrajinské vlády v Kyjevě a Evropské unie. Separatisté si výsledek voleb vykládají jako odtržení Donbasu od Ukrajiny, zatímco Kyjev volby odmítl jako „frašku“ a EU je označila za překážku pro mírový proces.

Naopak na stranu povstalců se postavilo Rusko. Tamní ministerstvo zahraničí prohlásilo, že respektuje „vůli lidu jihovýchodní Ukrajiny“ a že zvolení představitelé získali mandát k řešení úkolů s cílem „obnovit normální život v oblastech“. S názorem ruské diplomacie se však ta česká neztotožňuje. „Vyzýváme Ruskou federaci, aby v zájmu mírového řešení krize na Ukrajině neuznala tyto volby. Česká republika potvrzuje svou podporu suverenitě a teritoriální integritě Ukrajiny,“ oznámilo české ministerstvo zahraničí.