Česko si polepšilo v žebříčku konkurenceschopnosti, vedou USA

ilustrační foto,

ilustrační foto,

Česká republika si druhý rok za sebou polepšila v žebříčku konkurenceschopnosti, který sestavuje švýcarský institut IMD. Posunula se o čtyři příčky na 29. místo a dostala se mezi první polovinu srovnávaných zemí. V předešlých letech Česko ztrácelo kvůli dlouhé ekonomické recesi. V každoročně sestavovaném žebříčku se propadalo čtyři roky za sebou, první zlepšení zaznamenalo až loni. První místo letos obhájily Spojené státy.

IMD uvádí, že Spojené státy těží z účinné infrastruktury, inovací či efektivního podnikání. Druhou příčku obsadil Hongkong a třetí Singapur. Čtvrté skončilo Švýcarsko, které tak přišlo o loňskou „stříbrnou“ pozici. Do první desítky se dostalo Lucembursko, které se posunulo z jedenácté na šestou pozici. Německo první desítku letos uzavírá.

Nejednoznačný vývoj institut pozoroval v Asii a ve státech východní Evropy. Vzhůru v žebříčku se tak posunulo například Polsko, a to o tři místa na 33. příčku. Naopak Slovensko skončilo 49., což je o jednu místo horší výsledek než loni.

Ukrajina a Rusko se propadly kvůli svému konfliktu

Ozbrojený konflikt a s tím související kolísavost na trzích se nepříznivě odrazily na konkurenceschopnosti Ruska a Ukrajiny. Zatímco Rusko se v hodnocení propadlo o sedm míst na 45. příčku, Ukrajina proti loňsku sklouzla o 11 míst na předposlední místo před Venezuelou. Institut IMD zakládá svá hodnocení konkurenceschopnosti zemí ze dvou třetin na statistických ukazatelích. Z jedné třetiny index zahrnuje data z průzkumů.

Z velkých rozvíjejících se ekonomik se dařilo například Číně (22.), které pomohlo zlepšení v oblasti vzdělávání a veřejných výdajů. Brazílie (56.) si kvůli propadu domácí ekonomiky a slabší podnikatelské náladě naopak mírně pohoršila. IMB v této souvislosti poukazuje na obtíž se zařazováním těchto ekonomik do jedné kategorie. Problémy, které ovlivňují konkurenceschopnost těchto zemí, se totiž liší.

Institut se zaměřil na efektivitu podnikání

Zvláštní pozornost letos institut věnoval efektivitě podnikání. V tomto hodnocení se zaměřil na to, do jaké míry podmínky v jednotlivých zemích umožňují firmám jednat inovativně, zodpovědně a zároveň výdělečným způsobem.

Nejlepších výsledků dosáhly většinou státy, kterým se vedlo nejlépe i v celkovém srovnání. První je Hongkong, který se do čela srovnání vyšvihl ze třetího místa. Spojené státy, které tomuto hodnocení loni kralovaly, obsadily druhou příčku. Mezi největší skokany patřilo Lucembursko, které se posunulo o deset míst na čtvrtou příčku. Česká republika se zlepšila i v tomto hodnocení: skončila 31., loni jí patřilo 40. místo.

Konkurenceschopnost zemí velkou měrou souvisí se schopností podniků zůstávat v průběhu času v zisku, uvedl ke zprávě ředitel střediska IMD pro konkurenceschopnost ve světě Arturo Bris. Podnikatelská efektivita pak vyžaduje větší produktivitu. Její zvýšení zůstává pro všechny země „zásadním úkolem,“ řekl.