Český export na Ukrajinu klesl o třetinu. Důvodem je Krym

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Krymská krize negativně ovlivnila český export na Ukrajinu. Ten se v únoru propadl o téměř 29 procent. Mírně také klesl vývoz do Ruska, v národním pojetí se snížil o 0,4 procenta. Celkový český export přitom v únoru vzrostl o 15 procent.

Tuzemský vývoz do řady zemí, jako je Čína, Francie, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko či Británie přitom v únoru výrazně stoupl. V případě Německa a Rakouska dokonce o pětinu meziročně.

Český export do Ruska dosáhl v únoru hodnoty 8,41 miliardy korun. „Do únorové statistiky se přitom zcela nepochybně negativně promítl politický vývoj na Ukrajině. Ještě horší data o vývozu do Ruska lze čekat v březnu, kdy politické napětí eskalovalo a ruský rubl ztratil výrazně na hodnotě. Pozitivní vyhlídky nejsou ani pro letošní rok,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Vzhledem k tomu, že celkový vývoz vzrostl o 15,3 procenta, nelze vyloučit, že příčinou poklesu vývozu do Ruské federace je krymský konflikt. To ukáže čas,“ myslí si místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška není stagnace českého vývozu do Ruska přímým důsledkem rusko-ukrajinského konfliktu, ale cyklickým zpomalením ruské ekonomiky. „Zpomalení se projevuje zejména nižší investiční aktivitou ruských subjektů, a tudíž nižší poptávkou po hlavních exportních artiklech Česka,“ dodal Sobíšek.

Export do Ruska: Rozhodující bude další vývoj na Ukrajině

Svaz průmyslu a dopravy uvedl, že současný výkyv není z hlediska celkových objemů vývozů do Ruska relevantní, celkový export jen v loňském roce dosáhl objemu více než 4,475 miliard eur (122,6 miliard korun). Podstatný bude další vývoj rusko-ukrajinských vztahů a od toho se odvíjející pozice Evropské unie.

„Vzhledem k vyhrocování situace ve východní části Ukrajiny a k politické nejednoznačnosti EU se obáváme plíživého embarga a zhoršování obchodních vztahů EU - Rusko. Již nyní některé české firmy upozorňují na možný pokles objednávek a hovoří o zmrazení vyjednávání některých nových kontraktů. Situace se může nepříznivě odrazit v omezení větších investic ruských firem na tuzemském trhu,“ uvedl mluvčí svazu Milan Mostýn.

Podle Nováka se Rusko bude velmi pravděpodobně nacházet v hospodářské recesi, což se dále negativně odrazí na hodnotě českých vývozů. Případné uvalení ekonomických sankcí na Rusko by se poté projevilo zřetelným poklesem českých vývozů do této destinace.

Do Ruska směřovalo loni zhruba 3,7 procenta z celkového českého exportu, na Ukrajinu zhruba jedno procento.