Cesta pro obchodní dohodu EU s Kanadou se uvolnila, belgičtí politici se nakonec dohodli

Protesty proti dohodě EU-Kanada CETA

Protesty proti dohodě EU-Kanada CETA Zdroj: Reuters

Valonský premiér Paul Magnett
Protesty proti dohodě EU-Kanada CETA
Protesty proti dohodě EU-Kanada CETA
Protesty v Berlíně proti TTIP a CETA, dohodám Evropské unie s USA a Kanadou
Protest v Mnichově proti TTIP a CETA, dohodám Evropské unie s USA a Kanadou
32
Fotogalerie

Belgické regiony se dnes dohodly na řešení patové situace kolem obchodní smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA). Dohodu o volném obchodu dosud blokovala vláda frankofonního regionu Valonsko. Zrušil se kvůli tomu i na dnešek plánovaný summit EU s Kanadou, na kterém se měla dohoda podepsat.

"Je to velmi důležitá dohoda pro podniky, pro hospodářství," uvedl belgický premiér Charles Michel podle belgických médií. Kopii dohody jednotlivých belgických regionů na řešení blokády už vyjednavači poslali Evropské unii, uvedl server RTBF.

"Nakonec jsme našli mezi Belgičany shodu," uvedl premiér Valonska Paul Magnette, jehož region dohodu CETA blokoval. "Valonsko je nesmírně šťastné, že naše požadavky byly vyslyšeny," dodal.

Podle premiéra Michela by se měly regionální parlamenty včetně toho valonského k dohodě vyjádřit "před páteční půlnocí". Belgická vláda smlouvu CETA podporuje, nemohla ji však podepsat bez souhlasu všech regionálních parlamentů země.

Nyní s novou dohodou budou muset souhlasit jednotlivé regionální parlamenty, ale přání Belgie na změny musí schválit také zbylé členské země evropské osmadvacítky a Kanada. Na čem se belgické regiony přesně dohodly, zatím ale není jasné.

Anketa
Souhlasíte s obchodní dohodou CETA (mezi EU a Kanadou) ?
Ano
Ne
Nevím

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas na pravidelném poledním briefingu novinářům řekl, že "události se vyvíjejí jak zde hovoříme a doufám, že dobrým směrem". Upozornil, že komise byla aktivně zapojena ve všech částech jednání v Belgii, jak na úrovni federální vlády, tak také s valonskými regionálními představiteli.

"Mám radost z dobrých zpráv od premiéra Charlese Michela," uvedl na Twitteru předseda Evropské rady Donald Tusk s tím, že kontaktuje kanadského premiéra Justina Trudeaua, jakmile budou dokončeny všechny unijní procedury nutné k podpisu dohody CETA.

Původně se měla CETA v Bruselu slavnostně podepsat již dnes odpoledne. Kanadský premiér Justin Trudeau ale v noci na dnešek kvůli valonské blokádě svou cestu do Evropy zrušil.

Na hromadné demonstrace proti smlouvě CETA a TTIP se můžete podívat v následující fotogalerii: