Chceme mírnější podmínky jako Španělsko, ozývá se z Řecka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hlavní řecké politické strany hodlají po dohodě eurozóny ohledně záchrany španělských bank požadovat mírnější podmínky i v rámci mezinárodní finanční pomoci pro svou zemi. Plyne to z reakcí stran na sobotní dohodu eurozóny a Madridu. Naznačuje to, že nadcházející parlamentní volby v Řecku povedou ke střetu s Evropskou unií, ať bude výsledek jakýkoli, napsala agentura Reuters.

Ministři financí eurozóny se v sobotu dohodli, že poskytnou Španělsku pro jeho banky pomoc do předpokládané výše 100 miliard eur. Peníze by ale měly jít přímo bankám, takže pomoc nebude provázena přísnými rozpočtovými cíli, které nutí vlády Řecka, Irska a Portugalska k úsporám a zvyšování daní.

Řecko se letos dohodlo s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem na druhém záchranném balíku v sumě 130 miliard eur, uvolňování těchto peněz však je podmíněno plněním rozpočtových cílů a dohodnutým reformováním ekonomiky. Na pomoc řeckým bankám by z balíku mělo jít asi 50 miliard eur.

SYRIZA: Pomoc Španělsku ukazuje, že program úspor krachuje

Krajně levicová SYRIZA, která je jedním ze dvou favoritů voleb plánovaných na 17. června, prohlásila, že dohoda se Španělskem dokazuje krach programů úspor ordinovaných mezinárodními věřiteli. „Dává to za pravdu naší interpretaci krize - je to hluboká strukturální krize eurozóny,“ řekl mluvčí SYRIZA Panos Skurletis. „Tyto diskuse v Evropě otevírají Řecku a eurozóně nové perspektivy,“ dodal.

SYRIZA ve svém ekonomickém volebním programu navrhuje zastavit privatizaci a ukončit snižování platů a penzí. Dává tak jasně najevo, že země by pod jejím vedením přestala plnit dohodu o mezinárodní finanční pomoci. To by vedlo k zastavení toku peněz ke splácení dluhů, bankrot země a nakonec zřejmě odchod z měnové unie.

I řecké proevropské strany chtějí změnu

Pravicová Nová demokracie, která letos hlasovala pro podmínky druhého záchranného balíku a v nerozhodných volbách na počátku května vyhrála, má v plánu v případě svého vítězství zlepšit podmínky pomoci. Její vůdce Antonis Samaras označil dohodu pro Španělsko za důkaz, že Řecko může jednáním s evropskými partnery získat více než vypovězením dohod.

Většina Řeků chce podle průzkumů mínění zůstat v eurozóně, ale záchranné peníze chce dostávat bez přísných podmínek. Nová demokracie a socialistická strana PASOK, která vládla v minulých letech, chtějí přesvědčit Řeky, že vítězství strany SYRIZA by pro zemi znamenalo kolaps a nucený odchod z eurozóny.

Podle lídra PASOK Evangelose Venizelose plán pro Španělsko ukazuje, že Evropa si připravuje půdu pro vytlačení Řecka z měnové unie v případě, že zvítězí SYRIZA. „Připravují si bezpečnostní bariéru proti čemukoli, co se stane v Řecku, “ řekl Venizelos. Ten jako bývalý ministr financí sjednával podmínky řeckých záchranných programů.