CIA na Twitteru udělala online rekonstrukci zabití bin Ládina

Sídlo v Abbottábádu, kde byl zastřelen Usáma bin Ládin

Sídlo v Abbottábádu, kde byl zastřelen Usáma bin Ládin Zdroj: ctk

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) u příležitosti dnešního pátého výročí likvidace teroristy Usámy bin Ládina uspořádala na Twitteru rekonstrukci operace, za což si na internetu vysloužila kritiku. Strůjce útoků na Spojené státy ze září 2001 zastřelilo v jeho úkrytu v pákistánském Abbottábádu americké komando.

„15:39 (východoamerického letního času - 21:39 středoevropského času) - Usáma bin Ládin objeven ve třetím patře a zlikvidován,“ uvedla CIA v jednom z tweetů, který mapoval útok zvláštní americké jednotky. Rekonstrukce živého přenosu začala odsouhlasením bin Ládinovy likvidace a skončila potvrzením identity jeho těla po jeho převozu z Abbottábádu na základnu v Afghánistánu.

„Tohle je bizarní a trapné,“ napsal na twitteru jeden z uživatelů. Další lidé zase uvedli, že takováto připomínka je od CIA neprofesionální, zbytečná a že navíc snižuje vážnost práce, kterou si příprava razie vyžádala.

Spojené státy uvedly, že jen pár hodin po útoku na bin Ládinův dům v Pákistánu bylo teroristovo tělo přepraveno na plavidlo amerického námořnictva. Po úkonech konaných v souladu s islámskými pohřebními zvyklostmi ho posádka následně vhodila do vod Arabského moře.