Čína dokončila druhou nouzovou nemocnici pro pacienty s koronavirem

Čína ve Wu-chanu dostavěla druhou nemocnici určenou pro pacienty nakažené novým typem koronaviru.

Čína ve Wu-chanu dostavěla druhou nemocnici určenou pro pacienty nakažené novým typem koronaviru. Zdroj: Reuters

Rychlý postup stavby nové nemocnice ve Wu-chanu
Rychlý postup stavby nové nemocnice ve Wu-chanu
Rychlý postup stavby nové nemocnice ve Wu-chanu
Rychlý postup stavby nové nemocnice ve Wu-chanu
Rychlý postup stavby nové nemocnice ve Wu-chanu
12
Fotogalerie

Čína dokončila ve městě Wu-chan výstavbu druhé nové nemocnice s 1500 lůžky, která poslouží pacientům nakaženým novým typem koronaviru, napsala agentura AP. Infekce si od konce loňského roku vyžádala v Číně a v zahraničí 28 273 nakažených a 565 obětí.

Už o víkendu bylo oznámeno dokončení stavby první nové nemocnice s 1000 lůžky ve Wu-chanu, v pondělí toto zdravotnické zařízení začalo ošetřovat pacienty. Obě nemocnice byly vybudovány z montovaných stavebních buněk a jsou v nich k dispozici izolační místnosti pro infikované pacienty.

Práce na druhé nové nemocnici Lej-šen-šan začaly 25. ledna a podílelo se na nich více než 12 tisíc dělníků. Součástí nemocničního komplexu je i sedm budov, které budou fungovat jako ubytovny pro zdravotnický personál.

V nemocnici jsou laboratoře schopné vyhodnotit 300 krevních vzorků za hodinu. Nemocnice má také speciální ventilační systém, který brání šíření virů z areálu, píší čínská média.

Nemocní s mírnějšími příznaky jsou ve Wu-chanu umísťováni do provizorních zdravotnických zařízení, která rychle vznikají přeměnou sportovních a kulturních center či výstavišť. Podle fotografií se jedná o obrovské prostory s řadami hustě natěsnaných lůžek, která od sebe nejsou nijak oddělena.

Nový typ koronaviru se začal šířit právě z jedenáctimilionového čínského města Wu-chan. Z 565 obětí choroby zemřelo 564 lidí v Číně a jeden člověk na Filipínách. Mezi nakaženými připadá podle Světové zdravotnické organizace 80 procent případů nakažených na čínskou provincii Chu-pej, jejíž je Wu-chan metropolí, a 99 procent na Čínu.

Agentura Reuters uvedla, že Čína kvůli šířící se nákaze zvažuje odklad výročního zasedání čínského parlamentu, které by mělo začít 5. března. „Podle současné situace to nevypadá, že by se podařilo nákazu zvládnout do března,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný vládní úředník. Na zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců bývají mimo jiné vytyčeny hlavní ekonomické cíle země a zveřejněn obranný rozpočet.