Čína na konci roku 2014 předhonila USA v posílání spamu

spam

spam

Čína na sklonku loňského roku vystřídala USA na prvním místě žebříčku největších rozesílatelů nevyžádané pošty. Zatímco z Číny pocházelo 16,7 procenta spamu, z USA "jen" 11,2 procenta. Česká republika se umístila na 40. místě, uvedla antivirová firma Sophos.

Proti předchozímu čtvrtletí si Čína výrazně pohoršila, když její podíl vzrostl o 7,6 procentního bodu. Příčina vítězství nejlidnatější země světa přitom není zcela jasná, s největší pravděpodobností jde o kombinaci více faktorů, jakými jsou počet obyvatel, rostoucí podíl střední třídy a zvyšující se dostupnost širokopásmového připojení.

Třetí místo získala Jižní Korea s 8,8procentním podílem. V případě Jižní Koreje i Číny dochází k dlouhodobému zhoršování situace. Rok 2014 zahájila Jižní Korea desátou příčkou, na kterou v dalších čtvrtletích navázala sedmým a šestým místem. Čína se na první příčku posunula postupně z pátého, třetího a druhého místa. Bramborovou medaili „obhájilo“ Rusko následované Japonskem.

Česká republika se na celosvětovém spamu opět podílela pouhými 0,3 procenta, ale v žebříčku se posunula o pět míst kupředu. Podobný vývoj nastal i v případě Polska, kterému v obou čtvrtletích odpovídal podíl 1,1 procenta, a přitom se posunulo z 24. na 20. místo.