Čína ohlásila cvičení s Ruskem v Jihočínském moři, bez ohledu na soud

Čínské námořnictvo (ilustrační foto)

Čínské námořnictvo (ilustrační foto) Zdroj: Japantimes.jp

Filipínský protest proti teritoriálním ambicím Číny
Protest na Filipínách pro čínským územním ambicím (červen 2016)
Voják čínského námořnictva
3
Fotogalerie
Čína a Rusko uspořádají v září společné vojenské cvičení v Jihočínském moři, sdělil dnes podle agentury Reuters mluvčí čínského ministerstva obrany. Oznámení přichází dva týdny poté, co mezinárodní rozhodčí soud v Haagu odmítl rozsáhlé čínské územní nároky ve strategicky významné oblasti Jihočínského moře. Peking verdikt neuznal.

„Bude to rutinní cvičení ozbrojených sil dvou zemí, jehož cílem bude posílení strategické spolupráce mezi Čínou a Ruskem,“ uvedl mluvčí. „Není namířeno vůči žádné třetí straně,“ dodal.

Jihočínským mořem vedou významné námořní trasy a pod jeho dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky jako Čína si na určité oblasti činí také Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Čína v Jihočínském moři buduje u útesů umělé ostrovy, na kterých zřizuje letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Spojené státy a také některé země regionu za to Peking ostře kritizují.

Čína a Rusko už loni uspořádaly společné manévry v Japonském moři a ve Středozemním moři. Obě země jsou členy Rady bezpečnosti OSN s právem veta a mají podobné názory na řadu hlavních světových témat, například konflikt v Sýrii.