Čína se uzavírá cizincům. Epicentrum koronavirové nákazy je nyní v USA, New Yorku dochází ventilátory

Počet nakažených v USA už předčil Čínu.

Počet nakažených v USA už předčil Čínu. Zdroj: Reuters

Počet nakažených v USA už předčil Čínu.
Počet nakažených v USA už předčil Čínu.
Počet nakažených v USA už předčil Čínu.
Počet nakažených v USA už předčil Čínu.
Počet nakažených v USA už předčil Čínu.
8
Fotogalerie

V pevninské Číně, odkud se začátkem roku začala šířit nákaza novým typem koronaviru do zbytku světa, přibývají denně „jen“ desítky nově infikovaných. Epicentrem nákazy jsou nyní Spojené státy a Evropa. V USA překročil počet obětí nemoci COVID-19 hranici dvou tisíc, nakažených je tam přes 121 tisíc lidí. Nejvíce úmrtí - přes deset tisíc - hlásí Itálie. 

V pevninské Číně za sobotu přibylo 45 nových případů nákazy koronavirem, což je o devět méně než v pátek. S výjimkou jednoho případu šlo o osoby, které do Číny přicestovaly ze zahraničí. Nových úmrtí je pět, píše agentura Reuters s odvoláním na národní zdravotní komisi.

V pevninské Číně, která nezahrnuje Hongkong a Macao, se tak celkem nemocí COVID-19 nakazilo 81 439 lidí a 3300 jich infekci podlehlo.

Všech pět nových úmrtí bylo zaznamenáno ve městě Wu-chan, odkud se koronavirus začátkem letošního roku rozšířil do ostatních částí planety. Nyní jsou nejhůře postiženými oblastmi Evropa a Spojené státy. Čína se v obavách z druhé vlny epidemie rozhodla od soboty nevpouštět cizince přes hranice.

Epicentrum nákazy je v USA

Již více než 2000 lidí zemřelo v USA na nákazu koronavirem, uvádí to americká Univerzita Johnse Hopkinse. Infikovaných je ve Spojených státech přes 121 tisíc, což je nejvíc na světě.

Město New York je nejvíce zasaženým místem v USA, počet nakažených tam stoupl na více než 52 tisíc a počet obětí přesáhl 700. Prezident Donald Trump v sobotu řekl, že uvažuje o vyhlášení krátkodobé (asi dvoutýdenní) karantény v New Yorku, která by mimo jiné omezila cestování.

Později na svém twitteru uvedl, že „karanténa nebude nutná“. „Podrobnosti o opatřeních má zveřejnit Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC),“ dodal. CDC vzápětí vyzvalo obyvatele zmíněných států, aby dva týdny necestovali. Výzva se netýká zaměstnanců odvětví, která jsou klíčová pro fungování infrastruktury, tedy například zdravotníků, řidičů kamionů či pracovníků finančních služeb.

Starosta New Yorku Bill de Blasio uvedl, že New York má velké problémy se zásobováním ochrannými a zdravotnickými pomůckami.  „Tady v New Yorku si připadáte jak za války,“ řekl de Blasio americké televizi CNN. 

Problémy se zásobami hlásí i další velká americké městské aglomerace. Zatímco v New Yorku mají podle starosty zásoby do 5. dubna, v New Orleans zřejmě dojdou ventilátory už 4. dubna. Guvernér Louisiany pak uvedl, že zatím neví, kdy získají z federálních zásob vůbec nějaké zásoby. Louisiana se pokusila objednat si asi 12 tisíc ventilátorů od nejrůznějších firem, zatím jich ale obdržela jen 192, uvedl guvernér John Bel Edwards v televizi CBS.

Agentura Reuters mezitím informovala, že do New Yorku v neděli dorazilo z Číny letadlo plné zdravotnického materiálu. Mělo by jít o první z několika zásilek, jejichž doručení v příštích 30 dnech zorganizoval Bílý dům. V letadle jsou rukavice, ochranné obleky a masky pro nákazou těžce postižené státy New York, New Jersey a Connecticut.

Hlavní vládní expert na infekční onemocnění Anthony Fauci varoval, že koronavirus by mohl mít jen v USA na svědomí až 200 tisíc životů. Nakažených by pak podle něj mohly být miliony. Uvedl to pro stanici CNN. Nicméně dodal, že jde jen o možnou předpověď, budoucí vývoj se totiž vzhledem neustále se měnícím okolnostem dá jen těžce předvídat.

V Itálii se situace nelepší 

Nejvíce obětí nemoci COVID-19 má Itálie, kde počet mrtvých přesáhl hranici deset tisíc. Následuje pak již zmíněná Čína.

Čtvrté je v tragické bilanci Španělsko, kde se od února dosud nákaza potvrdila u více než 72 tisíc lidí, přes 5800 z nich zemřelo.

Počet nakažených koronavirem se v Česku k nedělnímu večeru zvýšil na 2743, což je o 86 více než v sobotu. Vyléčených zůstává 11 lidí. Počet obětí nákazy v neděli stoupl na 16.