Čína sníží daně o čtyři biliony korun, chce ulevit ekonomice zasažené obchodní válkou

Peking (ilustrační foto)

Peking (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: 39degN: Wikimedia

Čína letos sníží daně o více než 1,3 bilionu jüanů (4,2 bilionu korun), tedy nad původně stanovený cíl. V rozhovoru se státním deníkem China Daily to uvedl čínský ministr financí Liou Kchun. Vláda se snaží daňovými úlevami ulevit ekonomice zasažené obchodním sporem se Spojenými státy, dodal ministr.

Ještě v srpnovém rozhovoru s agenturou Reuters Liou řekl, že škrty v daních a dalších poplatcích letos přesáhnou 1,1 bilionu jüanů.

Vedle vnitroekonomických opatření přichází Peking i s ústupky vůči svým zahraničním obchodním partnerům. Podle agentury Bloomberg od října sníží průměrnou celní sazbu na dovoz od většiny svých obchodních partnerů. Čína už dříve slíbila svým partnerům, včetně Spojených států, že podnikne kroky k dalšímu zvyšování dovozu.

Země přichází s daňovými škrty a snižováním dovozních cel uprostřed vyhroceného obchodního sporu s USA. Bílý dům postupně zavádí cla na dovoz čínského zboží do USA. Cly se snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Opatření jsou také reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Čína zavádí reciproční kroky.

Ekonomové varují, že dlouhotrvající spor mezi největšími světovými ekonomikami nakonec zastaví hospodářský růst nejen v USA a Číně, ale v celém globálním hospodářství.