Čína trestá Tchaj-wan za návštěvu Pelosiové, Airbnb hlásí rekordní zájem o ubytování

Přistání šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové vzbudilo nelibost Číny.

Přistání šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové vzbudilo nelibost Číny. Zdroj: Reuters,E15

Přistání šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové vzbudilo nelibost Číny.
Přistání šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové vzbudilo nelibost Číny.
Přistání šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové vzbudilo nelibost Číny.
Společnost Airbnb tvrdí, že cestování a poptávka po ubytování zůstává silná .
Renate Nyborgová opouští Tinder.
6
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 215. den roku, svátek má Miluše, před 64 lety atomová ponorka USS Nautilus dosáhla jako první plavidlo Severního pólu.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Tchaj-wan se ohradil proti plánovanému čínskému cvičení

Šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová během vystoupení v tchajwanském zákonodárném sboru uvedla, že by chtěla rozšířit s Tchaj-wanem spolupráci na parlamentní úrovni. Později se rovněž sešla s prezidentkou Cchaj Jing-wen, která jí poděkovala za pevnou podporu. Čína, jež považuje ostrov za svou součást, mezitím na Tchaj-wan uvalila ekonomické sankce a předvolala si amerického velvyslance v Pekingu. Plánuje rovněž vojenské cvičení.

„Tchaj-wan je jednou z nejsvobodnějších společností na světě,“ prohlásila Pelosiová v parlamentu. Při setkání s tchajwanskou prezidentkou pak zdůraznila, že Spojené státy Tchaj-wan neopustí. „Agrese vůči demokratickému Tchaj-wanu by měla obrovské důsledky pro bezpečnost celé indicko-pacifické oblasti,“ uvedla Cchaj Jing-wen. „Tchaj-wan neustoupí. Budeme bránit svou svrchovanost,“ dodala.

Čína přerušila dodávky písku na Tchaj-wan a z ostrova naopak přestane dovážet citrusové ovoce a některé mražené mořské ryby. Dvěma tchajwanským nadacím také Čína již neumožní finančně spolupracovat se společnostmi a jednotlivci v pevninské Číně.

Tchajwanské ministerstvo obrany zároveň tvrdí, že chystané čínské vojenské cvičení u Tchaj-wanu porušuje pravidla OSN, zasahuje do tchajwanského teritoria a lze ho považovat za blokádu jeho vzdušného a námořního prostoru. „Tchaj-wan bude bránit svou bezpečnost, odpoví na každý krok porušující jeho územní svrchovanost a zvýší svou ostražitost,“ zdůraznilo ministerstvo.

✅ Airbnb hlásí rekordní zájem o ubytování

Americká společnost Airbnb uvedla, že cestování a poptávka po ubytování zůstávají silné navzdory rostoucím cenám dopadajícím na domácnosti. V období od dubna do června bylo na platformě zarezervováno téměř 104 milionů nocí a zážitků, což je pro ni rekordní množství. Firma tak ve druhém čtvrtletí vykázala zisk 379 milionů dolarů po ztrátě 68 milionů před rokem.

Rezervace ve druhém čtvrtletí vzrostly o 25 procent oproti loňskému roku a o 24 procent v porovnání s předkoronavirovým rokem 2019. Poptávka po ubytování byla nejsilnější v Severní Americe, zatímco Evropa na tom byla hůře. Dlouhodobé pobyty jsou i nadále nejrychleji rostoucím typem služeb, což zapříčinil nárůst možností práce na dálku. Zároveň se zotavilo mezinárodní a městské cestování.

✅ Írán je podezírán z předání prvních bezpilotních letounů Rusku

Írán podle dosud nepotvrzených zpráv předal Moskvě první bezpilotní letouny, uvedl americký institut pro studium války (ISW). O možné předávce bojových dronů z Íránu do Ruska v červenci informovala americká administrativa. Spolu s bezpilotními letouny byli podle ISW vysláni do Ruska piloti, kteří se budou školit na ruské stíhačky Su-35.

Institut uvádí, že zprávu z otevřených zdrojů odkazující se na íránské zdroje nebyl schopen ověřit. Je však podle něj v souladu s jeho vlastním hodnocením, že Teherán a Moskva usilují o užší spolupráci v oblasti letectví, která by oběma zemím pomohla obejít sankce a podpořila ruské válečné úsilí na Ukrajině.

✅ Obyvatelé Kansasu zamítli omezení interrupcí

Voliči v americkém státě Kansas v referendu zamítli návrh na změnu ústavy, který by umožnil většinově republikánským zákonodárcům omezit, nebo zcela zrušit právo na interrupce. Jde o první referendum o potratech v USA od chvíle, kdy nejvyšší soud v červnu anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství.

Americký prezident Joe Biden řekl, že „vítězství zastánců lidských práv v takto konzervativním státě prokazuje, že většina Američanů souhlasí, že by ženy měly mít přístup k potratům“. „Kongres by měl naslouchat vůli amerických občanů a obnovit ochranu precedentu ‚Roeová versus Wade‘ federálním zákonem,“ uvedl Biden.

✅ Nyborgová odchází z Tinderu

Seznamovací aplikaci Tinder opouští Renate Nyborgová necelý rok poté, co se stala její šéfkou. „Dnes oznamujeme odchod generální ředitelky Tinderu Renate Nyborgové a provedl jsem některé změny v manažerském týmu a struktuře, o kterých jsem přesvědčen, že pomohou využít plný potenciál Tinderu,“ oznámil podle BBC šéf mateřské společnosti Match Group Bernard Kim v dopise akcionářům.

Match Group také přezkoumává plány na přijetí nových technologií, včetně virtuálních měn a randění založeného na metaverzu. „Poté co jsme viděli smíšené výsledky z testování Tinder Coins, rozhodli jsme se udělat krok zpět a znovu prozkoumat tuto iniciativu. Také máme v úmyslu více přemýšlet o virtuálním zboží,“ dodal Kim.

Stane se dnes

  • V Kambodži začíná třídenní schůzka ministrů zahraničí Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), která by se měla zaměřovat hlavně na situaci v Barmě.
  • Americký Senát zahájí debatu a následné hlasování o schválení přijetí Finska a Švédska do NATO.
  • Uskuteční se schůzka skupiny OPEC+, která zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.
  • Německý výrobce luxusních aut BMW oznámí výsledky hospodaření za první pololetí.