Čína zruší miliony míst, daňové reformy mají pomoci vytvořit nová

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Robert Scoble via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Daňové reformy v Číně pomohou vytvořit pracovní příležitosti pro více než deset milionů absolventů vysokých a středních odborných škol. Předpokládá to čínský premiér Li Kche-čchiang. Bylo by to více míst, než kolik jich v rámci reforem průmyslové sektoru zřejmě v Číně zanikne.

Reformy by měly zbavit čínský průmysl nadměrné výrobní kapacity a zlepšit efektivitu. Zdroje Reuters v březnu uvedly, že Čína v rámci reformního úsilí hodlá v příštích dvou až třech letech propustit až šest milionů zaměstnanců státních podniků.

Premiér Li minulý týden řekl, že daňový systém je nutné zdokonalit, aby se zamezilo podvodům, daňovým únikům a protekcionismu na místní úrovni.

Přestože pro vládu to znamená náklady na pomoc propuštěným zaměstnancům, inovace a reformy, včetně daňových škrtů a menší byrokracie, podle premiéra zajistí další růst. Časový horizont pro vznik nových pracovních míst ale premiér neuvedl.

Čínský státní sektor dával v roce 2013 práci zhruba 37 milionům lidí, jeho efektivita ale zůstává nízká. Očekávané propouštění bude největší takovou změnou v Číně od restrukturalizace státních podniků v letech 1998 až 2003.