Čínská automobilka Geely prudce zvýšila zisk, pomohly znalosti Volva

Automobilka Geely má pobočku v čínské Šanghaji

Automobilka Geely má pobočku v čínské Šanghaji Zdroj: Profimedia.cz

Geely GE
Geely 2
Hotovo. GeelypřevzetímVolva získávásilnou základnuna evropskémtrhu. Na snímkuzleva předsedasprávní radyGeely Li Šu--fu, švédskáministryněprůmyslu MaudOlofssonová a šéfVolva StephenOdell
Li Šu-fu, Geely
Li Šu-fu, Geely
15
Fotogalerie

Čínská automobilka Geely Automobile Holdings v prvním pololetí zvýšila čistý zisk o 128 procent na 4,34 miliardy jüanů (14,4 miliardy Kč). Je to nejrychlejší růst zisku za osm let.

Zasloužily se o to především osobní vozy navržené ve spolupráci se švédským Volvem, které si získaly čínské motoristy. Na čínském automobilovém trhu, který je světovou jedničkou, je zájem především o sedan GC9 a sportovní užitkový vůz Boyue.

V letošním roce hospodaření firmy zatím překonává očekávání. Analytici investiční společnosti CCB International očekávali, že čistý zisk vystoupí na 3,61 miliardy jüanů. Před rokem činil zisk 1,91 miliardy jüanů.

Odbyt se v pololetí zvýšil o 89 procent, přičemž firma zvýšila prodejní cíl na 1,1 milionu motorových vozidel z loňských 766.000.

Mateřská společnost Zhejiang Geely Holding Group, která převzala Volvo Car v roce 2010, letos získala 49,9 procenta akcií na malajsijské automobilce Proton. Jedním z dalších plánů je uvedení třetí značky - Lynk & Co - na trhy vyspělých ekonomik, v první řadě v Evropě a ve Spojených státech.

Spekulace médií, že se Geely chystá učinit nabídku na převzetí automobilky Fiat Chrysler (FCA), čínská společnost dnes podle agentury Reuters popřela.