Církev nechce „špinavé peníze“. Radši je spalte, vyzývá papež

Papež František

Papež František Zdroj: ctk/ap

Katolická církev nemá zájem o příspěvky ze zdrojů, které zneužívají levnou pracovní sílu. Uvedl to papež František na tradičním setkání s poutníky. Špinavé peníze, které označil za „ďáblův hnůj“, mají podle něj potenciální dárci raději spálit.

„Někteří dárci přicházejí s nabídkou peněz pocházejících z krve lidí, kteří byli zneužiti, týráni a zotročeni špatně placenou prací,“ pronesl papež na setkání. „Těmto lidem říkám: ‚Prosím, vezměte si vaše peníze zpět a spalte je. Boží lidé nepotřebují špinavé peníze. Potřebují srdce, která jsou otevřena božímu milosrdenství.“

Právě snaha o vyčištění vatikánských fondů od špinavých peněz je kromě péče a starosti o chudé jedním z hlavních pilířů, o které se papež ve svém úřadu snaží. Loni v listopadu při návštěvě Florencie uvedl, že církev by měla být méně zaměřena na moc a peníze a více se přiklánět k chudým a strádajícím lidem.

„Upřednostňuji církev, která je potlučená, zraněná a špinavá, protože je venku na ulicích,“ prohlásil tehdy papež. „Taková církev je lepší než ta, která je omezená a lpí jen na své vlastní bezpečnosti.“

Papež už dříve posílil Vatikánský úřad pro kontrolu finančních toků (AIF). Výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu (Moneyval) ale stále požaduje, aby byl Svatý stolec více agresivní při potlačování finančních zločinů.