Clegga čeká horká stranická konference

Vůdce britských liberálních demokratů Nick Clegg dal najevo, že jeho strana vyčká s rozhodnutím o případné povolební dohodě s některou ze dvou hlavních stran. Výsledky své formace ve čtvrtečních parlamentních volbách v Británii označil za zklamání.

Vůdce britských liberálních demokratů Nick Clegg dal najevo, že jeho strana vyčká s rozhodnutím o případné povolební dohodě s některou ze dvou hlavních stran. Výsledky své formace ve čtvrtečních parlamentních volbách v Británii označil za zklamání. Zdroj: CTK/AP

Lídr britských liberálních demokratů Nick Clegg se před stranickým sjezdem kaje kvůli nesplněnému předvolebnímu závazku nezvyšovat školné. „Dali jsme slib, nedodrželi jsme ho, a za to se omlouvám,“ řekl vicepremiér. Nejde o jediné gesto před konferencí, která o víkendu začne v Brightonu.

Clegg na sebe nedávno upoutal pozornost výroky o nutnosti mimořádné daně pro bohaté. Podle komentátorů se tak snažil nahnat body předtím, než bude muset přesvědčovat spolustraníky o svém vlivu ve vládě Davida Camerona a schopnosti prosazovat v koalici s konzervativci liberálně demokratické záměry. To však nepůjde snadno, vláda před časem zrušila pro partaj klíčovou reformu Sněmovny lordů. Někteří liberální demokraté proto pochybují o schopnosti vicepremiéra vést uskupení do příštích voleb.

Clegg přitom ztrácí na oblibě i u veřejnosti. Podle posledního průzkumu klesla spokojenost Britů s místopředsedou vlády během posledního měsíce z 31 procent na 23 procent, zatímco poměr nespokojených se vyšplhal na 66 procent. To je pro něj dosud nejhorší výsledek.

„Cleggmanie není nic než vzdálená vzpomínka,“ uvedl list The Telegraph. Straně se pod jeho vedením v poslední době nedaří o nic lépe. Podle sondy společnosti YouGov, by pro ni hlasovalo jen osm procent lidí, ve volbách v roce 2010 přitom dokázala přilákat 23 procent voličů. Jak moc je předseda před stranickou konferencí ohrožen, si málokdo troufá odhadnout. „V jedné věci ukazují liberální demokraté cestu. Umí se nemilosrdně zbavovat svých lídrů,“ připomněl John Kampfner v Guardianu.

Média také dodávají, že by ho mohl nahradit bývalý místopředseda strany a ministr obchodu Vince Cable. „Vince by jako lídr mohl získat zpět hodně voličů, kteří utekli k labouristům,“ uvedl nejmenovaný konzervativec s tím, že by to v klání v roce 2015 pomohlo i jeho straně.