Co čeká Pussy Riot ve vězení? Dřina za pár dolarů denně a možná i šikana

Co čeký Pussy Riot ve vězení? Dřina za pár dolarů denně a možná i šikana

Co čeký Pussy Riot ve vězení? Dřina za pár dolarů denně a možná i šikana Zdroj: Profimedia.cz

Tvrdá práce, spánek ve společnosti desítek dalších vězenkyň i šikana prý může potkat punkerky ze skupiny Pussy Riot, pokud ovšem odsouzení ke dvěma letům odnětí svobody v „kolonii všeobecného režimu“ vstoupí v platnost. Kolonie sice podle expertů není žádná procházka růžovým sadem, nicméně má daleko ke hrůzám stalinských vězeňských táborů, zvaných gulag.

Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičov už za punkovou modlitbu proti Putinovi strávily ve vazbě déle než pět měsíců. O datu odvolacího procesu by se mohlo rozhodnout v polovině září. Pokud obhájci neuspějí, jejich klientky čeká vězeňská uniforma, mopy na mytí podlah, společné nástupy, spaní v ubikacích pro 60 až 80 lidí, s jedním záchodem pro desítky lidí a sprchou jednou týdně.

„Práce je povinná, ale odměňovaná, i když často jen pár dolary za den. Řídí se zákoníkem práce a odsouzenci už neputují nevyhnutelně na Sibiř. Ale stejně jako v případě historických předchůdců se čeká, že vězni splatí dluh společnosti velkou porcí dřiny,“ napsal list The Moscow Times.

Co čeký Pussy Riot ve vězení? Dřina za pár dolarů denně a možná i šikanaCo čeký Pussy Riot ve vězení? Dřina za pár dolarů denně a možná i šikana | tyurma.comCo čeká Pussy Riot ve vězení? Dřina za pár dolarů denně a možná i šikana, zdroj: tyurma.com

V Rusku existují tři typy trestaneckých kolonií. Punkerky, ač dosud netrestané a dvě s malými dětmi, si trest neodpykají v nejmírnějším typu zařízení, kde se vězni smějí volně pohybovat a i odjet na prázdniny domů, ale ani v nejpřísnější kategorii, blížící se klasickým věznicím, kterých je v Rusku jen hrstka, a tak jsou pro nejhorší zločince.

„Dozorci pečlivě sledují, nakolik důležití vězni dodržují pravidla,“ vzpomíná Světlana Bachminová, bývalá právnička ropného koncernu Jukos. Trest za údajné zpronevěry a daňové úniky si odpykávala v jedné ze tří ženských „kolonií běžného režimu“ v Mordvinsku, ležícím asi 450 kilometrů od Moskvy, kam jsou odsouzené Moskvanky často odesílány. Prý tu panuje drsnější klima i mravy než jinde. Nachlazení se nepovažuje za nemoc, péče a zproštění práce se lze dočkat jen díky protekci či umírání.

Co čeký Pussy Riot ve vězení? Dřina za pár dolarů denně a možná i šikanaCo čeký Pussy Riot ve vězení? Dřina za pár dolarů denně a možná i šikana | tyurma.comCo čeká Pussy Riot ve vězení? Dřina za pár dolarů denně a možná i šikana, zdroj: tyurma.com

„Je velice snadné dopustit se provinění, třeba za to, že nemáte šátek dost úhledně složený,“ tvrdí Bachminová, kterou dva prohřešky dovedly do izolace. Nejspíše si dozorci netroufnou punkerky bít z obavy, aby nepřišli o práci, ale mohou zařídit, aby je terorizovaly spoluvězeňkyně.

Den v kolonii začíná budíčkem o šesté, následovaném rozcvičkou a snídaní. Pracuje se od 7:30 do 16:30, s dvěma přestávkami na svačinu a jednou na oběd. Večeře je šest a zhasíná se v deset večer. Počátkem srpna se za ruskými mřížemi 60 tisíc žen. Minimální mzda byla vězňům naposledy zvýšena na 4611 rublů (asi 2834 korun).