Couvá Orbán před Bruselem? Zavedení trestu smrti vylučuje

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: ctk

Maďarský konzervativní premiér Viktor Orbán odmítá trest smrti a jeho země ho nehodlá zavést, prohlásil. Podle agentury DPA tak šéf maďarské vlády reagoval na kritiku předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Současně však Orbán varoval před aktuální migrační vlnou, která podle něj může proměnit civilizační podobu Evropy.

Juncker má podle Orbána pravdu v tom, že „žádný členský stát nesmí zavést takovou právní regulaci, která je v rozporu se základními dokumenty EU.“ DPA připomíná, že Juncker nedávno pohrozil Maďarsku, že v případě znovuzavedení trestu smrti by muselo opustit Evropskou unii.

Orbán na konci dubna prohlásil, že trest smrtí musí zůstat „na pořadu dne“, protože se ukázalo, že vládou prosazované zpřísnění trestního práva je nedostatečné.

Později svá slova mírnil, když vyrozuměl vůdce Evropské unie, že se nechystá znovu zavést trest smrti, ale jen si přeje debatu o této otázce.

Závažnějším problémem je podle maďarského premiéra přistěhovalectví. Na dnešní konferenci řekl, že v celém světě se odehrává „moderní stěhování národů“, které může změnit civilizační podobu Evropy. Pokud se tak stane, už podle něj nebude cesty zpět.

Viktátor. Žádal odchod vojsk SSSR, teď je spojenec Putina

Pavla Palaščáková: Není diktátor jako Viktátor