Další automobilka podlehla zelené horečce. Rolls-Royce bude kompletně elektrický od roku 2030

Výrobce luxusních vozů Rolls-Royce bude od roku 2030 vyrábět pouze elektromobily.

Výrobce luxusních vozů Rolls-Royce bude od roku 2030 vyrábět pouze elektromobily. Zdroj: Rolls-Rolls Motor Cars

Jednání o nové německé vládní koalici byla zahájena. Na snímku lídryně strany Zelených Annalena Baerbocková.
Premiér Andrej Babiš (ANO) vítá v Česku předsedu maďarské vlády Viktora Orbána.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Jednání o nové německé vládě zahájena

Lídři německé strany Zelených a svobodných demokratů (FDP) ve středu zahájili předběžná jednání o sestavení nové vládní koalice. Debata se podle serveru Euronews nesla v pozitivním duchu a stranám, které jinak mají velmi odlišné politické postoje, se prý podařilo najít v mnoha otázkách společnou řeč. Na základě výsledků nedělních německých voleb bude prakticky nemožné sestavit příští kabinet bez účasti Zelených a FDP. Jejich zástupci navíc mají v rukou moc rozhodnout, zda se novým kancléřem stane Olaf Scholz (SPD), nebo Armin Laschet (CDU). Současná šéfka německé vlády Angela Merkelová se od voleb zdržuje veřejných komentářů. Stihla však už pogratulovat Scholzovi k těsnému volebnímu vítězství.

Belgie finančně podpořila polské ženy

Belgický ministr zdravotnictví Frank Vandenbroucke včera oznámil, že jeho stát jako první evropská země věnoval deset tisíc eur, přes 255 tisíc korun, polské iniciativě Aborcja bez Granic (Potrat bez hranic), jež pomáhá ženám, kterým je v Polsku znemožněno jít na interrupci. Varšava učinila umělé přerušení těhotenství až na výjimečné případy prakticky nelegální na počátku letošního roku. Polským lékařům, kteří by nařízení porušili, hrozí až tři roky vězení. Zákon nadále zůstává v platnosti, přestože se proti němu v zemi konaly největší demonstrace od pádu komunismu a Evropská unie Poláky opakovaně vyzývala k respektování základních lidských práv.    

Z trhů a burz 

Akciové indexy převážně posilovaly, výjimkou byl Nasdaq

Americké akcie se ve středu na směru neshodly. Zatímco Dow Jonesův index a širší S&P 500 uzavřely v plusu 0,26, respektive 0,16 procenta, Nasdaq Composite se po úterním prudkém propadu snížil o dalších 0,24 procenta. Investorům v západní Evropě se naproti tomu vrátila chuť nakupovat. Německý benchmark DAX strmě vyrostl o 0,77 procenta. Francouzský CAC 40 zpevnil o 0,83 procenta. Britský FTSE 100 přidal 1,14 procenta a celoevropský STOXX Europe 600 si polepšil o 0,59 procenta. Výrazně klesla hodnota eura, které se vůči dolaru dostalo na nejhorší kurz od loňského července.  

Rolls-Royce přechází na elektřinu

Britský výrobce luxusních automobilů Rolls-Royce bude od roku 2030 vyrábět výhradně elektromobily. Automobilka se tak připojuje k dalším luxusním značkám, jako je Bentley nebo Jaguar Land Rover, které učinily podobné závazky už dříve. Bentley rovněž skončí se spalovacími motory do konce dekády. Jaguar Land Rover chce zcela přejít na elektřinu již v roce 2025. Rolls-Royce včera zároveň oznámil, že jeho první elektrický model se bude jmenovat Spectre a na trh dorazí přibližně za dva roky. Rolls-Royce je dceřinou firmou německého BMW.       

Tweet dne

Šéf maďarské vlády Viktor Orbán ve středu navštívil Česko. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) si pochvaluje vzájemné vztahy. 

Stane se dnes

  • Pařížský soud vynese verdikt nad bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v kauze nezákonného financování jeho předvolební kampaně z roku 2012. Exprezidentovi hrozí půlroční trest vězení a pokuta.
  • Proběhne schůzka ministrů financí států visegrádské čtyřky. Budou jednat o ekonomické a daňové spolupráci. Česko zastupuje Alena Schillerová (za ANO).
  • Brusel zveřejní data o vývoji nezaměstnanosti v zemích Evropské unie za srpen.
  • Německo vydá předběžnou zprávu o vývoji své zářijové inflace.
  • Spojené státy budou informovat o vývoji svého hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí. Tamní Sněmovna reprezentantů bude také hlasovat o balíčku investic do infrastruktury, na němž se dohodli demokratičtí a republikánští senátoři.