Další Trumpův obrat. Připojil se k dohodě o nutnosti boje proti protekcionismu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Státy sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) se na summitu v Itálii po horké diskusi shodly na nutnosti boje proti protekcionismu ve světovém obchodu. Jeden z účastníků summitu, prezident USA Donald Trump se v minulosti opakovaně vyslovoval pro ochranářská opatření.

Německá kancléřka Merkelová uvedla, že diskuse byl "velmi tvrdá", vyjádřila nicméně uspokojení, že Trump nakonec souhlasil s ostatními státy G7. Do závěrečné deklarace tak byl zakotven závazek skupiny G7, že budou bojovat proti protekcionismu a že budou dodržovat nastavená pravidla světového obchodu.

Obavy panovaly zejména z toho, jak se k celé věci postaví prezident Trump. Ten se v minulosti několikrát vyslovil pro ochranářských opatření na americkém trhu. Ten podle něj trpí v globálním obchodě nespravedlivým přístupem ze strany mnoha zemí, včetně některých rozvojových, ale i ze strany Německa a Číny.

Také předchozí summit skupiny G7, který se konal přesně před rokem v japonské Ise-Šimě, odsoudil všechny formy protekcionismu ve světovém obchodě. Těmi jsou například dovozní cla, která mají za cíl ochránit domácí výrobce před levnějšími dovozy.