Další úspěch Kuby, je blízko urovnání vztahů s Evropskou unií

Budova kubánského ministerstva vnitra

Budova kubánského ministerstva vnitra Zdroj: Martin Abegglenvia Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Po dvou letech jednání jsou Kuba a Evropská unie blízko dohody o normalizaci vztahů. Jednání by mohla být dokončena při návštěvě evropské komisařky pro zahraniční politiku Federiky Mogheriniové v Havaně, která se má uskutečnit 10. a 11. března. Uvedli to zástupci EU, kteří se účastní jednání.

Hlavní vyjednávač EU Christian Leffler podle médií uvedl, že se jednalo o všech kapitolách dohody a že dvoudenní jednání skončila v pátek v Havaně významným pokrokem. Jeho kubánský protějšek, náměstek ministra zahraniční Abelardo Moreno dodal, že dohoda by mohla být dokončena při návštěv Mogheriniové, i když nebude okamžitě podepsána.

Zástupci komunistického ostrova a evropské osmadvacítky nyní jednají o rozsáhlé dohodě, která by stanovila vzájemné vztahy v oblasti politiky, obchodu a pomoci. Nová bilaterální dohoda má nahradit jednostrannou politiku, kterou unie zavedla před 20 lety.

Dohoda s EU bude pro Kubu dalším úspěchem na mezinárodní scéně po zmírnění napětí se Spojenými státy a po opětovném projednání kubánského dluhu s věřiteli takzvaného Pařížského klubu v prosinci.

Politika společného postoje

Od roku 1996 uplatňuje EU vůči Kubě politiku takzvaného společného postoje, který vylučuje veškeré vztahy s Havanou, dokud země neuskuteční reformy v oblastech jako je rozšíření politické účasti a svoboda vyjadřování. Na dno se vztahy dostaly v roce 2003, kdy Kuba při zásahu proti disentu uvěznila 75 kritiků vlády. EU v té době omezila návštěvy ostrova na vysoké úrovni, oslabila spolupráci v oblasti kultury a začala zvát na návštěvu evropských ambasád na Kubě disidenty. EU se rozhodla obnovit jednání o vzájemných vztazích s Kubou v roce 2014.

Návštěva Mogheriniové na Kubě se uskuteční krátce před návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy, který má být na Kubě ve dnech 21. a 22. března. Podle Lefflera je to jen náhoda.