Davutoglu po setkání s Tsiprasem potvrdil přijímání uprchlíků

Turecký premiér Ahmet Davutoglu na summitu EU-Turecko

Turecký premiér Ahmet Davutoglu na summitu EU-Turecko Zdroj: ctk/ap

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes po setkání se svým řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem zopakoval, že jeho země je připravena brát zpátky uprchlíky, kteří proniknou na řecké území. Informovala o tom agentura DPA. Davutoglu tak potvrdil předběžnou dohodu, k níž dospěl pondělní summit EU s Ankarou a jejíž detaily mají být hotovy do dalšího summitu EU příští týden.

„Turecko bude brát zpátky uprchlíky,“ řekl po setkání s Tsiprasem turecký premiér. Ihned však dodal, že za to ale musí EU vzít stejný počet uprchlíků přímo z tureckého území.

Ankara v pondělí v Bruselu navrhla, že bude přebírat syrské migranty z řeckých ostrovů, pokud EU za každého z nich přesídlí do unie z Turecka jednoho Syřana s právem na azyl. Tento model je namířen proti pašerákům lidí, kteří v současnosti vydělávají na tom, že uprchlíky ze Sýrie i dalších zemí, kterým se podařilo proniknout do Turecka, za úplatu riskantně převážejí na člunech na řecké ostrovy.

Ankara navíc v rámci řešení imigrační krize požádala unijní státy o další tři miliardy eur určené na pomoc syrským uprchlíkům v Turecku. Turci také chtějí od unie rychlejší zavedení bezvízového styku a otevření nových kapitol v jednání o vstupu Turecka do EU.

Dohoda o intenzivní spolupráci

Tsipras a Davutoglu, kteří se setkali i v pondělí na okraj summitu, se dnes v tureckém Izmiru dohodli na zintenzivnění spolupráce. Podle Davutoglua se tím „sníží na minimum dramatické scény, které vídáme v Egejském moři“. Na řecké ostrovy jen letos připlulo z Turecka přes 130 tisíc uprchlíků, nejméně 321 migrantů se jich při této cestě utopilo.

Premiéři Řecka a Turecka dnes v Izmiru podepsali sérii dohod o prohloubení spolupráce v silniční, železniční a námořní dopravě.