Dělníci v Bangladéši demonstrují za aspoň čtyřtisícové mzdy, policie je rozhání obušky

Protesty dělníků v Bangladéši

Protesty dělníků v Bangladéši Zdroj: profimedia.cz

Protesty dělníků v Bangladéši
Protesty dělníků v Bangladéši
Protesty dělníků v Bangladéši
Protesty dělníků v Bangladéši
Protesty dělníků v Bangladéši
10
Fotogalerie

Bangladéšská policie použila slzný plyn a obušky proti tisícům dělníků v textilním průmyslu, kteří již čtvrtý den v řadě demonstrují za vyšší mzdy. Při střetech s policií zemřel jeden člověk, továrny kolem hlavního města Dháky zůstávají zavřené. Informovala o tom agentura AP.

Podle bangladéšského deníku Daily Star byl při potyčkách s policií zastřelen jeden z demonstrantů a tři další byli zraněni. Policie použila slzný plyn a vodní děla ve snaze zabránit protestujícím v blokádě silnic vedoucích na mezinárodní letiště ve Dháce. Dělníci odpověděli házením kamenů na policisty a zapalováním vozidel.

Bangladéšský textilní průmysl s ročním obratem zhruba 30 miliard dolarů (670 miliard korun) je po čínském druhý největší na světě. V zemi působí na 4500 továren, z nichž většina je v okolí Dháky. Odvětví vyrábí pro přední světové značky, jako je Zara, H&M či Uniqlo.

Dělníci již měsíce požadují vyšší minimální mzdu, než jim nabízí vláda premiérky šajch Hasíny Vadžídové. Chtěli by alespoň 16 tisíc taka (necelých 4300 korun) za měsíc. „Nedali nám nic. Zrovna teď jsou naše platy stejné jako u pomocníků, kteří nám mají asistovat,“ řekla jedna z protestujících dělnic.

Koalice kolem vládnoucí Lidové ligy (Awami League) premiérky Vadžídové vyhrála s velkou převahou parlamentní volby konané 28. prosince. Opozice si stěžovala na zastrašování voličů i volební podvody. V pondělí složila Vadžídová přísahu ve funkci předsedkyně vlády v rekordním třetím po sobě jdoucím volebním období.

Vzkvétající textilní průmysl je základním kamenem hospodářské strategie Vadžídové. Od roku 2009 se roční příjem na osobu v tomto odvětví téměř ztrojnásobil na 1750 dolarů (39 tisíc korun). Podle údajů Světové banky se za dekádu vlády premiérky snížila hladina extrémní chudoby - stanovená na 1,25 dolaru (28 korun) za den - z 19 procent obyvatelstva na méně než 9 procent.