Demokraté vyzdvihují Obamovu rozhodnost

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Výročí dopadení Usámy bin Ládina se stalo oblíbeným tématem demokratů v americké prezidentské kampani. Spolupracovníci šéfa Bílého domu Baracka Obamy často připomínají jeho rozhodnutí zahájit riskantní operaci.

„Al-Káida byla a je naším nepřítelem číslo jedna. Takže je to součástí jeho zahraničněpolitické reputace, ale také je to součástí velice seriózního úsilí udržet naši zemi v bezpečí,“ řekl nedávno mluvčí prezidenta Jay Carney.

Do chvály Obamy se zapojil i bývalý prezident Bill Clinton. „Musel se rozhodnout. A to je přesně to, k čemu jste si prezidenta zjednali,“ prohlašuje Clinton na devadesátisekundové videonáhrávce. Na obrazovce se mezitím objevuje otázka: „Kterou cestou by šel Mitt Romney?“ Šot poté připomíná, že pravděpodobný republikánský kandidát v minulosti zpochybňoval miliardové výdaje na hledání „jediné osoby“.

Republikáni tvrdí, že nechtějí Obamovi upírat zásluhy. „Jsme ale smutní, že prezident Spojených států tuto událost politizuje, dokonce ji redukuje na slogan v kampani,“ stojí v prohlášení Romneyho, na kterém se podílel mimo jiné ministr obrany Reaganovy administrativy Frank Carlucci.