Demonstrace proti rasovému násilí se přelévají do Evropy. V Paříži rozháněla dav policie

Francouzská policie se v úterý střetla s účastníky nepovolené demonstrace proti rasové nespravedlnosti. Ti si kromě George Floyda, který zemřel v Minneapolisu v USA po zásahu tamního policisty.

Francouzská policie se v úterý střetla s účastníky nepovolené demonstrace proti rasové nespravedlnosti. Ti si kromě George Floyda, který zemřel v Minneapolisu v USA po zásahu tamního policisty. Zdroj: ČTK

Protesty vyvolané násilnou smrtí černocha George Floyda propukly i v Londýně
Protesty vyvolané násilnou smrtí černocha George Floyda propukly i v Londýně
Protesty vyvolané násilnou smrtí černocha George Floyda propukly i v Londýně
Protesty vyvolané násilnou smrtí černocha George Floyda propukly i v Londýně
Protesty vyvolané násilnou smrtí černocha George Floyda pokračují v Minneapolisu
13
Fotogalerie

Protesty proti policejnímu násilí v USA se přelévají do Evropy. Demonstrace reagující na smrt černocha George Floyda v rukou policie probíhají v posledních dnech v Paříži, Londýně i dalších městech. Ve francouzské metropoli účastníky neohlášeného protestu rozháněla policie.

Tisíce lidí se shromáždily v Londýně o víkendu i v následujících dnech. Britská vláda sice shromáždění většího počtu osob s ohledem na pandemii koronaviru nedoporučila, i tak se poklidné protesty v britských městech pokračují. „Spojené království není bez viny, méně rasistický je pořád rasistický,“ psalo se na některých z transparentů. „Na černošských životech záleží“,  skandovali účastníci demonstrací.

Za něco „otřesného a neomluvitelného“ označil během parlamentních interpelací smrt Floyda I britský premiér Boris Johnson.

Prohlédněte si fotogalerii:

V Paříži se v úterý navzdory zákazu shromažďování sešlo 19 tisíc lidí, uvedla televize BFM TV s odvoláním na policejní zdroj. Pařížská akce měla připomenout i smrt Adamy Traorého, Francouze s malijskými kořeny, který zemřel v roce 2016 ve vazbě krátce po svém zatčení. Okolnosti jeho úmrtí přitom nejsou dodnes zcela vyjasněné.

Původně poklidný protest večer vyeskaloval, když někteří demonstranti začali házet kameny na dohlížející policisty. Jeden z účastníků zapálil americkou vlajku, demonstranti zapálili také několik elektrických skútrů. Policie dav rozehnala s pomocí slzného plynu.

V USA protesty proti policejnímu násilí trvají už devátým dnem, v New Yorku a dalších městech přitom demonstrace přerostly v rabování. George Floyd zemřel 25. května v Minneapolisu ve státě Minnesota, když jej zatýkal policista. Statisícové demonstrace místy přerůstají v násilné středy protestujících s policií.