Depardieu dostal od Putina ruské občanství

Herec Gerard Depardieu

Herec Gerard Depardieu Zdroj: Profimedia.cz

Francouzský herec Gérard Depardieu, jenž hrozí, že kvůli rostoucím daním pro největší boháče ve Francii vrátí francouzský pas, dostal občanství ruské, a to přímo od ruského prezidenta.

„Vladimir Putin podepsal dekret o udělení občanství Ruské federace francouzskému herci Gérardu Depardieuovi,“ oznámil Kreml na své webové stránce. Podle komuniké prezident v souladu s ústavou vyhověl hercově žádosti.

Putin už minulý měsíc nabídl hvězdě stříbrného plátna ruský pas, pokud si to Depardieu bude přát. Reagoval tak na zprávy, podle nichž herec, který se kvůli daním rozhádal s francouzskou vládou, uvažuje o novém občanství.

Ve Francii vláda socialistického prezidenta Françoise Hollandea splnila předvolební slib a zavedla v září 75procentní daň z příjmů přesahujících milion eur ročně (zhruba 25 milionů korun). Tvrdí, že jde o projev solidarity v době ekonomických problémů země, který se bude týkat asi 1500 lidí a bude platit jen dva roky. Někteří bohatí Francouzi se pak rozhodli odejít ze země.

Belgie nebo Rusko?

Depardieu si po zavedení „milionářské daně“ koupil dům v belgické obci Nechin těsně u hranic s Francií a přihlásil se v Belgii k trvalému pobytu s cílem platit daně především tam, kde jsou nižší, a ne ve Francii. Poté přišla také zpráva, že Depardieu prodává svůj luxusní dům v centru Paříže.

„Pokud Gérard chce povolení k pobytu či ruský pas, tak je to vyřízená věc, a to kladně,“ odpověděl Putin 20. prosince na tiskové konferenci na otázku, co si myslí o rozhodnutí Depardieua vrátit úřadům francouzský pas a odejít z Francie kvůli daním.

Gérard Depardieu jako Obelix v belgických kalhotáchGérard Depardieu jako Obelix v belgických kalhotách

Také belgický ministr zahraničí Didier Reynders začátkem týdne ujistil herce i další bohaté Francouze, že Belgie je všechny uvítá s otevřenou náručí.

Herce rozhořčily také výroky francouzského premiéra Jeana-Marka Ayraulta, že Depardieův odchod kvůli nižším daním je „dosti ubohý“. Všichni ho mají rádi jako herce, ale „platit daně je aktem solidarity, je to vlastenecký čin“, prohlásil Ayrault. „Kdo jste, abyste mě takhle soudil?“ ohradil se vzápětí herec v nedělníku Journal du Dimanche.

Putin chce také daň z přepychu

Francouzská ústavní rada, plnící roli ústavního soudu, se sice proti 75procentní dani postavila, nicméně Depardieu uvedl, že to nic nemění na jeho rozhodnutí přesídlit do Belgie.

Paradoxně Putin v prosincovém poselství o stavu země sice přislíbil zachovat dosavadní rovnou daň z příjmu, ale i zavést daň z přepychu, která by se měla platit například při nákupu luxusních nemovitostí či automobilů.