Deset lidí zemřelo při izraelském náletu na Pásmo Gazy. Palestinci si připomenou nakbu

Deset lidí zemřelo při izraelském náletu na Pásmo Gazy.

Deset lidí zemřelo při izraelském náletu na Pásmo Gazy. Zdroj: ČTK / AP / Hatem Moussa

Následky izraelský leteckých útoků na Gazu
Rakety Hamásu vypálené na Izrael
Izraelská města chrání systém protivzdušné obrany Iron Dome.
Izraelská města chrání systém protivzdušné obrany Iron Dome.
Izraelská města chrání systém protivzdušné obrany Iron Dome.
9
Fotogalerie

Nejméně deset lidí, mezi nimiž byly převážně děti, zemřelo ve městě Gaza při nočním izraelském leteckém útoku proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamás. Podle agentury Associated Press šlo o úder s největším počtem obětí od začátku nynější izraelské operace proti Hamásu v Pásmu Gazy. Násilnosti, které původně vypukly v Jeruzalémě, se v posledních dnech rozlily do smíšených židovsko-arabských měst v Izraeli.

Protesty, které přerostly v násilné střety, v pátek zachvátily i okupovaný Západní břeh Jordánu, kde izraelské jednotky zastřelily jedenáct Palestinců. Další protiizraelské protesty se dnes očekávají v souvislosti s výročím takzvané nakby neboli katastrofy. Tou je pro Palestince vznik samostatného státu Izrael v roce 1948. V důsledku této události ze svých domovů odešly nebo z nich byly vyhnány statisíce Palestinců.

V pátek do regionu přicestoval americký diplomat Hady Amr, který se pokusí dosáhnout uvolnění napětí, a na neděli je naplánované zasedání Rady bezpečnosti OSN. Izrael odmítl egyptskou nabídku na uzavření ročního klidu zbraní s Hamásem.

Palestinci si připomínají výročí nakby: 

Radikální hnutí od pondělního večera odpálilo proti Izraeli stovky raket, na což izraelská armáda odpovídá nálety na cíle v Pásmu Gazy, a nevylučuje ani pozemní invazi. V noci na dnešek izraelská bomba zasáhla třípodlažní dům u utečeneckého tábora ve městě Gaza. Zemřelo přitom nejméně sedm osob, včetně šestiletého chlapce a jednoho vojáka.

Místní lidé vypověděli, že izraelská letadla bez předchozího varování shodila na dům nejméně tři bomby. Krátce poté Hamás informoval, že proti Izraeli odpálil další salvu raket.

Infrastruktura v Pásmu Gazy, které od nástupu radikálů z Hamásu k moci blokuje Izrael a Egypt, se dostává do stále zoufalejšího stavu. Podle OSN obyvatelé tohoto území musejí každý den počítat s osmi až dvanáctihodinovými výpadky dodávek elektrické energie, nejméně 230 tisíc z nich má omezený přístup k vodě. Na hustě obydleném území žijí dva miliony lidí, většinou potomci uprchlíků z dnešního Izraele.

Nynější boje jsou označovány za nejintenzivnější od poslední války Izraele s Hamásem v roce 2014. Konflikt se výrazně zostřil v pondělí večer, když Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád začaly z Pásma Gazy ostřelovat izraelské území, na což Izrael odpověděl masivní raketovou odvetou.

Ostřelování předcházely koncem ramadánu vícedenní střety Palestinců s izraelskou policií v Jeruzalémě, městě s klíčovým významem pro obě strany. Kvůli současným bojům asi 10 tisíc Palestinců podle údajů OSN uprchlo ze svých domovů. Palestinská strana hlásí zatím 132 mrtvých, z toho 32 dětí, Izrael na své straně registruje osm mrtvých.