Deset měsíců války na Ukrajině prý stálo Rusko přes 25 miliard

Ukrajinští povstalci ostřelují pozice armády

Ukrajinští povstalci ostřelují pozice armády Zdroj: ctk/ap

Válka na východě Ukrajiny stála Rusko během deseti měsíců 53 miliard rublů (25,6 miliardy korun). Uvádí se to ve zprávě nazvané „Putin. Válka“, kterou vypracovala skupina expertů s využitím materiálů shromážděných bývalým předákem ruské opozice Borisem Němcovem, zavražděným koncem února v Moskvě. O zprávě dnes informovala ruská tisková agentura RBK.

V dokumentu se rovněž uvádí, že v srpnu 2014 na Ukrajině padlo minimálně 150 ruských vojáků, když pomáhali proruským separatistům zastavit ofenzivu ukrajinské armády. Dalších 70 pak zemřelo v lednu a v únoru letošního roku při prudkých bojích u východoukrajinského Debalceve.

Zpráva se podle RBK zabývá ztrátami ruského rozpočtu a armády vyplývajícími z ruské anexe ukrajinského Krymu a následné účasti ve vojenské kampani v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Hodnocení toho, kolik stojí Rusko válka s Ukrajinou, vypracoval ruský ekonom Sergej Alexašenko.

Zmíněných 53 miliard rublů jsou podle Alexašenka náklady na podporu dobrovolníků a povstalců a na provoz a údržbu techniky. Pokud jde o výdaje určené pro běžence z regionálních rozpočtů, od července loňského roku dosáhly 80 miliard rublů.

Rusové přišli o část úspor

Kromě toho Alexašenko spočítal, že od anexe Krymu ruští občané přišli ze svých mezd o dva biliony rublů a z úspor o 750 miliard rublů. Základ těchto výpočtů podle ekonoma vychází z dodatečného zvýšení cen o 5,5 procenta v důsledku západních sankcí vůči Rusku a odvetného embarga z ruské strany.