Děti chtějí bránit Rusko, jsou jich desítky tisíc

Dítě v ruské armádě

Dítě v ruské armádě Zdroj: profimedia.cz

Cvičení Slovanské bratrství
Ruská armáda
Ruská armáda
Cvičení Slovanské bratrství
8
Fotogalerie

Branné hnutí ruské mládeže založené loni v říjnu už přilákalo do svých řad přes 30.000 ruských dětí. Oznámil to v Moskvě zakladatel hnutí, ministr obrany Sergej Šojgu. 

Cílem organizace zvané Junarmija je podle stanov výchova mladé generace k vlastenectví a obraně státu, v osnovách nechybějí ani základy pravoslaví. 

Organizace s oficiálním názvem Všeruské vojenské a vlastenecké hnutí dětí a mládeže je prakticky pokračovatelem sovětského Dobrovolného společenství pro spolupráci s armádou, které bylo obdobou československého Svazarmu.

"Vojenské a pracovní hrdinství našich otců a dědů je mravním příkladem dnešních obránců vlasti. Vyrůstá jim už nová generace, do řad Junarmije už vstoupilo přes 30 000 chlapců a děvčat," řekl Šojgu.

Branné hnutí, jehož vznik podpořil prezident Vladimir Putin, má už odbočky ve všech ruských oblastech a republikách. Po dokončení organizační struktury má v Ruské federaci vzniknout stovka specializovaných center, v nichž děti budou podle ruských médií vytvářet "jednotky mladých výsadkářů, letců a tankistů".

Členy hnutí se mohou stát ruští školáci po dosažení 11 let. Organizace vydává vlastní noviny a časopis, jednotlivé oddíly vedou důstojníci ruské armády v záloze.